fredag, mars 13, 2020

Sov gott!

Sov gott! säger vi till varandra fram på kvällskvisten lite till mans, inte sant?
Rätt så rutinartat kanske. Men faktum är att det är få saker som människan har sådan nytta av som god sömn. Så det är en sann välgångsönskan, det där!

Det är bara att jämföra en bra natt med en dålig och allt står som i ett förklarat skimmer: när man mest varit vaken och snurrat som en elvisp mellan lakanen är man grinigare, skrynkligare och hungrigare än efter de där ostörda timmarna när friden regerat i sovrummet. Att sova ordentligt underlättar för den som vill gå ner i vikt och för den som vill orka mer. Dessutom är det där urgamla begreppet "skönhetssömn" inget att fnysa åt!

Oftast sover jag gott, men ibland händer det att hjärnan på något vis drar igång en extra verksamhet i samma ögonblick som jag släcker lampan. Då hjälper det inte att jag har sköna lakan, svalt i rummet, inga störande ljud tränger sig på. Jag är klarvaken, trots att jag borde vara ganska trött. Det blir många vändningar, kuddbyten och ibland tänder jag lampan och läser några sidor.

För en tid sedan hade jag flera såna nätter och gick då till apoteket för att fråga efter någon sorts insomningspiller som jag förstått att rätt många nyttjar  själv har jag inte tagit ett enda litet sömnmedel någonsin.

En liten vit plastburk kom med mig hem, ett valerianapreparat. Och det hjälpte! Allt som behövdes var uppenbarligen att köpa burken och ställa den i badrumsskåpet, för sedan dess har jag sovit, riktigt gott dessutom. Medicinburken är oöppnad.

Idag är det hur som helst inte bara fredag den 13, det är World Sleep Day, den internationella sömndagen också. När den är slut och inget otrevligt har hänt trots dagens datum önskar jag er alla en riktigt god natt!

Här några käcka krabater som sovit gott i ett antal månader, men som nu inget hellre
vill än att komma upp ur sin vila! Tulpanerna verkar trotsa vädret. Fast några
knoppar syns ännu inte.
Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Placebo-effekten med pillerburken! Ja, så kan det vara.
  Jag har konstaterat att det hjälper att gå upp och dricka ett glas vatten mitt i natten om jag inte kan somna om. Det funkar.
  Trevlig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska testa vatten nästa gång jag vaknar och inte somnar om! God helg till dig!

   Radera
 2. ursäkta en som sovit dåligt i hela sitt liv. men den som är hjälot av ett glas vatten eller en oöppnad burk receptfria sömntabletter i badrummet vet inte vad dålig sömn vill säga. jag är djupt tacksam över min (öppnade) förpackning sömntabletter som farbror doktorn långt om länge skrev ut. det var skadligare att inte sova, sa han, än att ta en sömntablett

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår!!! och är glad att mina besvär inte är värre än de är! Men de där nätterna som bara består av vakna timmar, de är inte roliga.

   Radera
  2. PS det där med en oöppnad burk hjälpte var förstås inte så allvarligt menat ...

   Radera