Firandet av denna dag som just alla fäders egen högtidsdag är lite ojämnt spritt. Det är olika i olika kommuner, som en kompis brukar säga när folk i hennes närhet inte är alldeles överens.
Men oavsett om Far befinner sig mitt i en traditionsenlig slips- och tårtorgie varje gång det är den första söndagen i november eller ej så är han naturligtvis värd uppmärksamhet, inte bara just denna dag utan en massa dagar på året.
Olika sorters pappor finns ju också skildrade i böckernas värld, från Mowglis låtsaspappa, den kramgoa björnen Baloo (Djungelboken), till Jan Guillous vedervärdige styvfar som hade för vana att prygla pojken en stund varje dag, efter desserten (Ondskan) – den senare fadersfiguren tyvärr mycket mera trovärdig än den förre.
Ofta är just pappa den person som blir den första stora kärleken, vare sig han gör sig förtjänt av det eller ej.
Åsa Linderborg hade en pappa som knappast hade klarat att läsa om sig själv, så som dottern skildrar honom i den hyllade boken ”Mig äger ingen”. Jag läste den med mycket blandade känslor, sorg och äckel tillsammans med sympati på gränsen till tårar. Mannen som sa sig vara världens bäste på jobbet i fabriken var en komplicerad natur, en kärleksfull men tragisk missbrukare som gjorde alldeles för få saker rätt, och jag hade svårt att tolka dotterns tankar och reaktioner.
Kerstin Thorvalls pappa har väl i och för sig inte fått någon ”egen” bok men bilden av honom har hon effektivt präntat in hos sina läsare. Inte heller han var någon dussinfarsa, tvärtom var han manisk och stundtals rent av farlig – men den lilla flickan älskade och beundrade honom högt. Den kärleken är ett påtagligt inslag i självbiografiska ”När man skjuter arbetare” – den första boken i serien om Signe.
Men så finns det en man i litteraturen som vid det här laget hunnit bli en positiv fadersfigur för många miljoner ungar, inte bara i Sverige utan runt om i världen (i 29 länder!).
Jag tänker på en pappa skapad av Gunilla Bergström med premiär 1972, då ”God natt Alfons Åberg” kom ut. Nu handlar det om en tunnhårig piprökare som ganska framgångsrikt agerar ensamstående förälder i bok efter bok. Det har blivit inte mindre än ett 30-tal till om jag räknat rätt.
Om pipan har det rests ett antal frågor – sedan 70-talet har piprökarna definitivt blivit färre och riskerna med all sorts tobaksbruk tydligare. Ja kanske minns ni också hur det uppfattades: det var inte farligt att röka, det var bara snyggt … och en snugga signalerade någon sorts maskulin trivsel, rökslingan blev till en mysfaktor.
-Pappa Åberg är inget föredöme. Han är en p-e-r-s-o-n, säger Gunilla Bergström när hon försvarar den där fadersgestalten som vi lärt oss att älska.
Det är väl så man får se de där fäderna som författarna skildrar dem i litteraturen. De är inga föredömen utan bara alldeles vanliga människor med sina fel och brister.
Bara i Sverige finns det 2,3 miljoner pappor som tillsammans fått 5,1 miljoner barn.
Grattis på Fars Dag!
Copyright Klimakteriehäxan
Lite fakta kring dagen hittar du här, och här berättar en av alla fäder hur han tänker tillbringa dagen. Mer om Fars Dag i mitt arkiv här. Eller klicka på etiketten "farsdag" här nedanför.
Presentnöd? Tips här! Och här grattas det utav bara den!
söndag, november 09, 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Fast Linderborgs bok heter nog "Mig äger ingen" va?
SvaraRaderaKlart den gör! Den låg bredvid mig när jag skrev t o m!!!!!
SvaraRaderaSchysst slips.
SvaraRaderaAlfons och hans pappa är otroligt populära hos de barn jag genom tiderna har läst dem för. (Förskolan, egna barn, skolan)
SvaraRaderaVet du att under alla år som jag läst dem så har jag aldrig fått frågan var Alfons mamma är någonstans av något barn!!
Tack för att du lämnade en kommentar hos mig så att jag hittade hit
SvaraRaderaTack Tack för ditt inlägg hos oss.
SvaraRaderaJa det har ju blivit lite vikt minskning. Hoppas du köper boken och läser om oss och hur vi gjort. Det handlar inte bara om vikten utan att lära sig att må bättre.
Kram lisa
Här blev det tårta, choklad och strumpor. De sista fick han behålla, resten var vi fler om...
SvaraRaderaJag vaknade många morgnar i somras till den boken i radio Östgtld, tillräckligt många för att tycka att jag läst den.
Jag undrar så hur många av de barn jag anat haft det svårt, egentligen har haft det... några gånger har jag anmält, några gånger inte... För man måste tyvärr ha mer än "en känsla" för att anmäla misär så länge barnen inte svälter och har kläder på kroppen. Det är så lätt att inte se - och i Åsas fall är det för mig ofattbart att inte mamman såg och insåg! Hur ska då lärare veta och förstå?
(känner en del i alla debatter om boken, en viss kriitk över att ingen lärare anmälde missförhållandena, men efter 35 år som lärare vet jag att det inte är så himla enkelt som det låter när man får veta hur det var)
och vi firar aldrig pappa, orkar bara med farfars tårta.
SvaraRadera