onsdag, november 26, 2008

Djungelmode - och mod

Jane Goodall – visst har ni hört namnet?
Hon är kvinnan som vigt sitt liv åt schimpanserna.
Jane föddes för 74 år sedan i England, men bodde i drygt 40 år i Tanzania. Där studerade hon människornas relationer till aporna. Hon skrev vetenskapliga avhandlingar och lättlästa böcker, medverkade i filmer och gjorde allt för att sprida sina kunskaper.

Hennes engagemang för schimpanser lär ha triggats av att hon som barn fick en leksaksapa i present av sin pappa, en apa hon fortfarande har kvar. Dessförinnan hade hon inte visat det ringaste intresse för djur.
Men på 70-talet grundade hon Jane Goodall Institute, som utvecklats till en världsomspännande organisation som kämpar för att skydda djurarter vars fortlevnad hotas.
På senare år har hon vidgat sin intressesfär och nu framstår hon som en modig miljökämpe på bred front.

I fjol blev hon svensk hedersdoktor till Linnés minne vid Uppsala universitet.
I år kan hon lägga till ytterligare en titel på sitt visitkort: fotomodell.
Det är det svenska konfektionsföretaget Gant som gjort henne till sin stjärna i en kampanj som pågår just nu, under devisen ”It´s a jungle out there. So far.” – “Det är en djungel där ute. Än så länge.”

I helsidesannonser tittar Jane på oss potentiella klädshoppare. Själv är hon klädd i khakiskjortan Khakiskjortan – en superklassisk modell som ser ut som khakiskjortor har sett ut i decennier.
För all del, på mig kommer den där reklamkampanjen inte att ha någon effekt, mitt behov av khakiskjortor är behärskat, och förmodligen tillverkar Gant ändå inte kläder i min storlek.
Men idén att göra Jane Goodall till fotomodell, den gillar jag helt och fullt.

Fast faktum är att jag inte blir riktigt klok på om den där skjortan verkligen är till salu – eller om det handlar om något gammalt favoritplagg från den goodallska tropikgarderoben.
Men köper man en speciell Gant-kasse av organisk bomull ska i alla fall några träd bli planterade i Tanzania.

Ju mer jag tänker på saken, ju mer jag läser på nätet inser jag, att den svenska klädfirman satsat pr-pengar på att ladda sitt namn med positiva vibrationer, miljöhänsyn, ekologiskt tänkande, ansvar ända in i den djupaste djungeln – den som hotas av avverkning. Och gillar man det budskapet kanske man shoppar lite kläder av bara farten.

Men även om Djungelns Första Dam och jag inte klär oss likadant – med eller utan Gant-etikett – finns i alla fall en annan gemensam nämnare: Vi gillar båda Tarzan, i Edgar Rice Burroughs originalversion!

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

  1. Som helhet låter ju den där satsningen sympatisk på nåt vis. Man får bara hoppas att dom på riktigt ägnar sig åt miljöhänsyn m m, om fler då följer efter kanske det kan dra saker och ting åt rätt håll så att säga.

    SvaraRadera
  2. Anonym11:45 fm

    Lord Greystoke...han är bra, han! Stor och stark och ädel och uppoffrande. En sån karl skulle man ha (men det är föralldel inget fel på den jag har heller. Men han skulle nog inte överleva en brottningsmatch med en fullvuxen apa ;-))

    SvaraRadera
  3. Anonym4:58 em

    Tarzan är helt ok, kramar hellre en hårig man än en apa :)

    SvaraRadera
  4. Har en bok av henne. Gillar också tanken på att Gant gjort henne till fotomodell men har inte sett några bilder. Annonser i tidningar eller vart kan man se dem?

    SvaraRadera
  5. Jag håller mig till bok-Tarzan :-D
    Goodall-annonserna (helsidor!) bl a i tidskriften Filter, men jag har sett den på fler ställen.

    SvaraRadera
  6. jag skummade inlägget först och fick syn på ett "Gant". läste då hela inlägget noggrannare och blev glad att du (en av få?) vet att det är ett svenskt märke. om än med tydlig nordamerikansk östkustkänlsa.

    här finns förresten massa läsvärt! jag kommer åter :)

    SvaraRadera
  7. Välkommen åter, både Ullisen och alla andra!

    SvaraRadera