fredag, november 28, 2014

Nobelpristagare i min bokhylla

Vilka nobelpristagare kan man hitta i din bokhylla? (alternativt vilka har du läst?)
Bokbloggsjerkans fråga kommer vältajmad, för snart är Patrick Modiano i Sverige för att hämta sina prismiljoner som 2014 års litteraturpristagare.
Här kommer mitt svar, onödigt långt kan man tycka, men många år med nästan ständig läshunger sätter sina spår! Fler svar den här vägen.

Modiano finns i min bokhylla sedan någon vecka, i litet bekvämt format. "Lilla smycket" gick snabbt att läsa.
Andra prisade författare är ofta betydligt mer mångordiga, och nu när jag tittar efter upptäcker jag att jag faktiskt har riktigt många i hyllan.

Selma Lagerlöf, första kvinnan att få priset, är självklar och lika bra nu som då. Sigrid Undset fick priset 1928 och det var "Kristin Lavransdotter" väl värd. Verner von Heidenstam och Per Lagerkvist  hänger kvar sen skoltiden. Knut Hamsun också. Hermann Hesse avgudade jag när jag gick i gymnasiet. André Gides "Pastoralsymfoni"skulle man också ha läst.

Men än  i dag kan jag inte begripa att jag faktiskt tog mig igenom "Min ungdom" av Winston Churchill, fast det var på den tiden när jag absolut läste ut den bok jag börjat på. Ett romantiskt skimmer vilade runt Ernest Hemingway men det har nog bleknat med åren.

När Heinrich Böll valdes blev jag stolt som en tupp: jag hade ju läst "Ansichten eines Clowns" (En clowns åsikter) på originalspråket!!! Toni Morrisson hade jag också läst i förväg, s a s. Och Miguel Angel Asturias bekantade jag mig med när jag bodde i hans hemland Guatemala.

Inser plötsligt att jag har mängder av nobellitteratur fast jag egentligen aldrig tänkt på det, så jag ska inte lista allihop.
Fast de som jag minns bäst, det är de tre latinamerikanska pristagare som jag träffat personligen: Octavio Paz. Gabriel Garcia Marquez och Mario Vargas Llosa, vars böcker med personliga hälsningar aldrig kommer att gå till pappersinsamlingen så länge jag lever!

I ärlighetens namn har jag också några pristagarböcker som jag aldrig öppnat. Men den listan är betydligt kortare!
Hyggligt kort är också listan över de författare som jag har, har läst och anser att de borde få det där priset ...

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Det är nånting lite speciellt med de latinamerikanska författarna.

  SvaraRadera
 2. Visst har det blivit en och annan bok man läst under flera decennier. Nu har jag dessutom släpat hem en och annan nobelpristagare billigt från loppis... Heinrich Bölls Katharina Blums förlorade heder läste man ju. Märkligt att Winston Churchill fick just litteraturpriset, flera av hans böcker har jag hemma. De kvinnliga författarna håller hög klass, tycker jag.

  SvaraRadera
 3. Så roligt med dedikationer från nobelpristagare! Nu blev jag avundsjuk...

  SvaraRadera
 4. Gillar din slutkläm... På senare år känns det lite som att priset delats ut till den författare som haft färst läsare :)

  SvaraRadera
 5. Nu när jag surfar omkring och läser alla intressant inlägg så inser jag att jag glömt flera på min lista. Heinrich Böll t ex har jag faktiskt läst en gång för hur länge sedan som helst...

  SvaraRadera
 6. Häftigt att du har träffat vissa av dem!

  SvaraRadera
 7. Mario Vargas Llosa har signerat min bok också ♥

  SvaraRadera
 8. Om jag nu hade en bokhylla så kunde jag sätta min Anders där, för han har fått Nobelpriset. DÅ hade jag haft en riktig Nobelpristagare där i hyllan ;-)

  Men om frågan var om jag läst nåt av en Nobelpristagare så blir det värre. Jo förresten, jag har läst många brev som Anders skrivit :-D

  sv: Dom där vanskapta zebrorna skulle ha varit giraffer från början, men jag tog fel paket. Sen hade jag inte hjärta att slänga ut dom när jag köpt dom rätta varianterna. ;-)

  SvaraRadera
 9. Svårt att komma ihåg alla pristagare, hade också fler än jag insåg.

  SvaraRadera
 10. Jag hade läst fler än jag trodde, 10 stycken, men de flesta av dem läste jag när jag var ung. Nu håller jag mig oftast till annan litteratur.

  SvaraRadera