måndag, september 14, 2015

Att tvingas bort

Vi ägnar, med all rätt, mycket intresse åt flyktingproblematiken i dessa dagar. Ser tragedierna, skräcken, sorgen  och lite framtidstro inemellan, som tur är.
För oss som lever i trygghet med allt vi behöver är det ibland svårt att riktigt fatta det trauma som människor utsätts för. Trots att det funnits på nära håll, i flera omgångar.

På 40-talet skickades många barn från Finland till Sverige för att undkomma svält och elände. De kallades kort och gott "krigsbarn".
Ett av de där barnen har skrivit om sina upplevelser under sin tid hos tre svenska fosterfamiljer under åren 1944-45. 

Jag tänker på Sinikka Ortmarks "Du som haver barnen kär" som kom ut för rätt länge sedan nu, 1989. Jag har bloggat om den förr, det är en favorit i sin genre. Det är en tunn bok men det är text som går rakt in i hjärtat. Om ett barns förtvivlade längtan efter mamma, om en mors desperata försök att ge dottern ett bättre liv. Och om olyckan och desperationen de känner, på var sin sida Bottenviken.  

Boken verkar inte gå att köpa längre, men på bibliotek måste man kunna hitta den. Senaste upplagan trycktes 2003, tror jag.
Antikvariat är alltid en möjlighet. Fråga efter den, den är värd det  och det kommer att kännas som aktuell läsning!

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. jo, tre av mina farbröder skickades till Sverige (efter att de flytt från Sovjet i godsvagnar med boskap). Elva svenskfödda kusiner har jag fått - farbröderna kunde inte prata med sin egen mor utan tolk.

  SvaraRadera
 3. Ska se om jag kan få tag på den boken.
  Känner några "krigsbarn" som blivit kvar i Sverige, de har berättat om resan och första tiden här - man vill bara gråta.
  Även far, som var inkallad, och låg i "lapphelvetet" i flera år under kriget har berättat om dessa ledsna och allvarliga barn som de tog emot.
  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Då kan jag be att få göra reklam för Glansholms antikvariat http://www.glansholm.se/antikvariat. Det är ett nätantikvariat där man kan beställa en bok och så söker de av över landet om de kan hitta den. Det är min väninnas son och sonhustru som driver det och vad jag förstår är de mycket duktiga. De började med en nätbokhandel för några år sedan och det har bara exploderat för dem.

  SvaraRadera
 5. Men snälla människor, har ni inte hittat Bokbörsen! Der finns sju ex i varierande priser. Kolla på bokborsen.se.
  Där finns mycket annat också och så man man sälja böcker där också...
  Men skyll inte på mig. ;-)

  SvaraRadera