lördag, januari 04, 2020

Jamie Oliver och mina ägg

Det är ett antal år sedan jag blev övertygad. Jamie Oliver var mannen som gjorde att det inte längre gick att köpa de billigare äggen. Han förklarade, på det mest pedagogiska sätt, hur höns, kycklingar och ägg hanteras i den bransch som förser oss med så mycket goda och faktiskt nyttiga proteiner.

Programmet var en hel timme långt, det sändes i någon av de kommersiella kanalerna och det var konsumentupplysning av allra bästa sort. Vanliga kunder fick ta ställning till en rad frågor, de fick själva sortera ut de söta tuppkycklingarna som skulle dö direkt, de fick förklara hur de tänkte när de valde bland äggen och vilka krav de hade på fågelköttet som skulle hamna på grillen eller i pannan. /.../

Jag tog verkligen åt mig och sen den dagen har jag köpt ekologiska ägg.
Fast aldrig får man vara riktigt glad. För nu har jag upptäckt  lite sent, medges  att det är mer miljögifter i ekoägg än i de andra. /forts/

Ja hur väljer du vilka ägg du ska ha till frukost eller i sockerkakan? Väljer du att värna om din egen hälsa eller om hönsens välbefinnande?
Du hittar hela min text kring denna samvetsfråga (jo, det är det väl?) om du klickar här, för då hamnar du hos News55, en gratissajt som erbjuder läsning tänkt för en mogen publik. Fast även yngre människor får förstås läsa ...

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. Jag köper mina ägg hos lyckliga höns, dvs privat hos dem som låter dem gå fritt ute. Tyvärr så tog duvhöken en liten höna igår för dottern, sånt är livet.
  https://gerd-geddfish.blogspot.com/2020/01/mina-bokmarken-v1_4.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha går hönsen fritt ute så hotar höken! Priviligierat att kunna köpa ägg utan mellanhänder, jag har haft möjligheten ibland,

   Radera
 2. jaha, inte för så längesen när man inte skulle äta de ekologiska äggen, något fel på deras foder... Nu är de svenska hönsen frigående, vet inte något om brittiska hönor, utom att de heter hen. Djurhållning ändras hela tiden, blir bättre

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mhm, som det står i min text! fiskmjöl!

   Radera
 3. Tack för inspirationen! Först var det bokmärken som fick mig att hänga på, å idag inspirerade du mig till ett "hönsig" inlägg. Tack för det!

  "Riktiga" ägg var det längesedan jag åt, alltså pinfärska är med stor äggula i "rätt" färg. Det var en kollega som hade en hönsgård och sålde ibland ägg på jobbet. Skillnaden mellan ICA-ägg och färska ägg är enorm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevigt att kunna stå till tjänst! Jag har också kunnat köpa pinfärska ägg från utehöns, men det har varit stopp rätt länge i den kanalen.

   Radera
 4. åt scrambled eggs till frukost idag

  SvaraRadera
 5. Har läst din krönika hos News55, väldigt intressant. Jag är uppvuxen på landet både i Västergötland och på landet i Norge och är van att själv som barn hämta mina frukostägg hos hönsen. Här i stan är det svårt att hitta "riktigt" bra och färska ägg som kommer från höns som har det bra. Vad gäller de ekologiska vet man ju inte om de är det och så miljövänliga är de ju inte heller.
  Har köpt ägg på Bondens marknad och de har varit färska och som jag minns att ägg var.
  Ägg äter vi och det gör vi oavsett var vi är i världen. Men svårt att veta hur hönsen har det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns också hur jag gick till hönshuset och grävde fram varma ägg under farmors höns ... Såna ägg får jag nog aldrig mer!

   Radera
 6. Åh, nu har jag läst din text på News55, och undrar också hur jag ska göra i framtiden? Vi köper ekologiska ägg...i tron om att de är gladare höns, men som du säger, vet inte om de smakar bättre?
  Nu är frågan dock annorlunda...fiskmjöl eller inte?
  svar: Jadu, hur många barn jag förlöser per år minskar då vi seniorer numera får mer och mer göra annat än att förlösa barn! Men förra året tror jag det blev närmare 50 barn. Slutade skriva ner alla förlossningar jag var med om när jag nådde 1000 födslar för några år sedan. På NKS har vi ju dragit ner på antalet förlossningar, då vi ska ha mer specialiserade förlossningar från graviditetsvecka 22, eftersom neonatalvården för de minsta finns hos oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äggen får vi nog fortsätta fundera över. Men å vilket jobb du och dina kollegor gör! Vi som "bara" är föderskor gör förstås också det, men utan er - nej! Beundran, respekt och tacksamhet är vad jag känner. Bara så du vet.

   Radera