lördag, januari 18, 2020

Tillbakablick ... som fortfarande är aktuell

Hos Orsakullan kan man hitta en bloggutmaning som utformats så, att det finns ett "ämne" att avhandla för varje dag hela månaden. För den 17 januari gällde "Det finns ett rum i mitt hem som jag ..."
Det påminde mig i dag, en dag för sent förvisso, om en träda-fram-are från förr. Jag skrev den för elva år sedan, visar det sig nu när jag letar upp texten igen. Har jag då inte lyckats fixa till det där rummet?
Nja. Lite enklare att ta sig in där har det blivit, men nog finns det onödigt mycket prylar kvar. Så etiketten "skräprum" kan behållas!

Kan man ha gäster i ett skräprum?
Från 12 mars 2009

Vi har aldrig förr haft ett skräprum.
Förrän nu.
I det längsta har vi nämligen bott i våra rum. Sovit, umgåtts, slappat, ja levt helt enkelt. Det har känts, om inte överbefolkat, så i alla fall tämligen fullt. Skräpet har vi väl tryckt in i vrårna och sedan tittat åt ett annat håll.

Men skräp, förresten, vad är det egentligen?
Tja, om man tittar i det där rummet som nu liksom blivit över sedan Sonen tog sitt pick och pack och flyttade till egen adress, så får man förstås en aning om det - ja ni ser själva på bilden här!

Där han en gång hade lastat in serietidningar, fantasyböcker, legoskapelser och hopmonterade flygplansmodeller i plast, kombinerat med i och för sig urvuxna men ändå sparade mjukisdjur, en sönderplockad dator och någon enstaka urdrucken cola-burk, där ser det numera helt annorlunda ut.
Fast ungefär lika ogenomträngligt och oöverskådligt.

För när vi organiserat om oss i familjens bostad blev det saker över, trots att vi varit duktiga och slängt och rensat så att det stått härliga till. Inte utan att man frågar sig var allt kommit ifrån …
Vi har till exempel fått en rejäl trave tavlor över. Inga konstverk värda en plats på Nationalmuseum, visserligen, men bilder som betytt något.

Kuddar är också en överskottsvara, huvudsakligen beroende på att jag är väldigt förtjust i kuddar. Mattor har vi likaså fler än golven kräver. Och gardiner. Bordlampor, som – där är jag och heminredningsexperterna eniga – är en mycket trevligare belysning än taklampor, har vi numera onödigt gott om

En liten bullig teve har inte heller hittat sin nya plats. Och det där fårskinnet, som köptes när Dottern var nyfödd därför att det just det året hette att varje bebis skulle sova på ett sådant, för hälsans och framtidens skull, det har vi inte heller någon riktig användning av. Har aldrig haft, om sanningen ska fram, barnet sov gott i produkter från växtriket.

I det där rummet står också en utmärkt golvlampa som man skulle kunna få en hacka för på Blocket vilken dag som helst, en Bumling, hederlig 70-talsprodukt som tydligen aldrig blivit omodern, och som jag inte vill skiljas från.

Där finns till råga på allt ett gäng krukväxter som hamnat på totalt undantag. Pelargoner som skulle övervintra, var det tänkt, och några andra blombefriade plantor som förmodligen aldrig mer kommer att producera en endaste liten knopp.
Senast langade jag in en bunt dukar, som borde vikas snyggt och ta plats i linneskåpet, men det hanns visst inte med. Eller hur det nu var.

Sammantaget ser det helt enkelt ut som ett skräprum, fast det som finns där faktiskt är högst användbara saker.
-Man måste ha ett skräprum, alla har det, sa en kompis jag påtalade problemet för.
Är det verkligen på det viset?

Jag tänker i alla fall inför varje annalkande helg att nu, nu ska jag ta tag i saken. För vi påstår ju ändå att det här rummet är ett gästrum.
Då återstår frågan, om ingen förbättring inträder:
Kan man ha gäster i skräprum?
För längst in, under en massa annat, finns i alla fall en säng.

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. Livet har lärt mig att det alltid blir saker över - hur mycket man än slänger.
  Margaretha
  som har ovanligt
  många pryttlar
  som blivit över

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. Obgripligt men sant.

   Radera
 2. Har du fårskinnet kvar så finns det ju nu en liten bebis i familjen som gärna skulle vilja ha den i vagnen, nästa år i pulkan!

  Jag är ju ekorre så visst hade vi skräprum! Herregu så mycket vi hade!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tänkte jag också - men de hade redan köpt ett ... Ja, samlingar har man. Av skilda slag.

   Radera
 3. nja, i det lilla "musikrummet" skulle barnbarnen sova över ibland... men där finns för mycket barnböcker, nya och gamla... och leksaker jag borde rensa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. på söndag har jag ett japanskt tips!

   Radera
 4. mattor, gardiner och annat har jag lyckats lämna på loppis :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag går till Stadsmissionen med jämna och ojämna mellanrum, men det hjälper liksom inte ...

   Radera
 5. Hos oss ligger det saker lite här och där. Och så vindsförrådet förstås. Där kommer man nästan inte in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det märkligt att man kan samla på sig en sån himla massa saker!

   Radera
 6. Hahaha! Om du bara visste hur jag känner igen mig här. Å då har vi ändå ett källarförråd. Vårt gästrum såg ungefär likadant ut 2018, inklusive säng som var belamrad med allt mögligt. När det blev fönsterbyte fick vi göra nåt åt saken. Så vi lät en flyttfirma packa rubbet i flyttkartonger i just det rummet. Nu är rummet mera rymligt om man säger så, fast utan säng, då den drog sin sista suck när den skulle flyttas...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att det blev mögliga prylar hos dig ... antar att det var ett litet datoringrepp! Nu undrar jag bara: vad hände med flyttkartongerna? Gick de upp i rök eller?

   Radera