onsdag, oktober 13, 2021

Afrikanska favoriter

Det hävdas emellanåt att vi europeer är dåliga på att titta ut över våra egna gränser när det handlar om kulturkonsumtion. Kanske är det fortfarande så, men något har vi väl ändå vidgat våra vyer?
Enligt O vill nog skynda på i den riktningen när hon ställer veckans kulturfråga: Vilken författare som skriver om Afrika är din favorit?

Att jag ska svara Chimamanda Ngozi Adichie överraskar ingen av mina stadiga bloggläsare. Alltsedan "En halv gul sol" (Half of a Yellow Sun), den fantastiska skildringen av Biafrakriget i hennes hemland Nigeria, har hon hållit stilen, också när hon skriver om livet i exil. Jag väntar spänt på hennes nästa roman!

Men det finns ju fler. Ayòbámi Adèbàyó är en annan välskrivande kvinna från Nigeria, och hennes "Stanna hos mig" (Stay With Me) var riktigt bra läsning, sorglig, dramatisk, spännande.

André Brink hörde hemma i Sydafrika och han skrev på sina två modersmål afrikaans och engelska. Jag läste honom för ganska länge sedan, men "Ett ögonblick i vinden" (An Instant in the Wind) och "En torr vit årstid" (A Dry White Season) minns jag som riktiga höjdare.

Se där, det blev en hel trio minsann. Och inte så konstigt att två av dem kommer från just Nigeria! Man tänker kanske inte på det, men landet är Afrikas största sett till folkmängden: en bra bit över 200 miljoner, tio gånger fler än i Sverige. En afrikansk stormakt helt enkelt, inte minst när det handlar om kultur. 

Chigozie Obioma är ännu en nigeriansk storsäljare, kom jag just på, med "Fiskarmännen" (The Fishermen) men jag tycker inte alls lika bra om den som de jag redan nämnt. Sedan finns det förstås mängder med afrikanska författare, både levande och döda, svarta och vita, män och kvinnor, nobelpristagare och andra "stjärnor" som jag inte ens varit i närheten av. Det lönar sig säkert att botanisera vidare!

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

  1. det finns verkligen massor att läsa om och ifrån Afrika. men jag har en känsla av att mycket kommer ifrån Nigeria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste ju finnas mängder av begåvade berättare bland 200 miljoner människor.

      Radera
  2. Jag vill läsa mer av Chimamanda Ngozi Adichie.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon har låtit oss vänta i flera år nu på en ny roman. De andra har jag läst.

      Radera
  3. om jag minns rätt så köade jag för Ayobami Adebayo på bibliotekt, kul att så mycket bra översätts.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men du läste den inte??? Jag tyckte den var riktigt bra. Jo, dessutom kan vi ju ta dem på engelska, så nigerianerna är tillgängliga.

      Radera
  4. Jag är ganska dåligt bevandrad i den afrikanska litteraturen. Men André Brink har jag läst ett par böcker av och även "Stanna hos mig". Har noterat de andra och ska ta mig an i alla dfall ett par. "En halv gul sol" lockade extra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "En halv gul sol" är ett mästerverk - och hon var jätteung när hon skrev den, men gjorde fenomenal research.

      Radera
  5. Nigeria har väldigt många bra författare. Antagligen har de lättare att nå ut eftersom de har tillgång till engelskan, men det kan ju inte bara bero på det. Jag är också väldigt förtjust i Adichie. Adebayo har jag också läst, men faktiskt inte Brink.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så stor befolkning MÅSTE innehålla briljanta berättare! Jag tyckte om Brink, fast jag har inte läst honom på länge.

      Radera
  6. Det finns nog ingen som har ett så allmänt bokintresse som du. Helt fantastiskt!

    Den enda serien jag kom att tänka på är "The No. 1 Ladies' Detective Agency av Alexander McCall Smith som utspelar sig i Botswana.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är jag väl lite allätare men jag väljer bort fantasy och grova våldsskildringar ... Mma Ramotswe är även min väninna, fast det får inte blir för många!

      Radera
  7. Brink skulle jag vilja läsa något av. Har bara sett filmatiseringen av En torr vit årstid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag har missat filmen, den hade jag gärna sett!

      Radera