torsdag, juli 31, 2008

Delad lyx - dubbel glädje? Halva priset!

Drömmer du om den där kostymen från Armani? Kjolen som designats av Vivienne Westwood? Sandalerna från Jimmy Choo? Skjortan från Versace? Victoria Beckham-jeansen? Handväskan från Prada leasar du förstås redan, det är ju satt i system sedan länge.

Men nu lanseras
också idén med att dela plagg i superlyxklassen, klädespersedlar som en vanlig dödlig kvinna aldrig kan köpa.
Alldeles enkelt är det inte, men åtminstone i teorin är det genomförbart.
Det som krävs är att du hittar en väninna du gillar och litar på – ja, en sådan har du förhoppningsvis, men kraven är fler: ni ska ha samma smak. OCH samma storlek.

När du har hittat din perfekta parhäst lägger ni ihop era pengar och går ut på shoppingtur.
Plötsligt har den där svindyra kappan gått ner med 50 procent. 6000-kronors-skorna kostar ”bara” 3000. Och halva priset för den där Armani-kostymen, det är ju strålande! För att inte tala om hur otroligt ”billigt” det blir i reatider!

Hemma igen med alla påsarna (och de betydligt ansträngda kreditkorten) gäller det bara att veta i vilken turordning man får tillgång till de nyinköpta sakerna. Regler som måste följas slaviskt för att inte vänskapen ska ryka. Men samma vänskap kan kanske också tillåta att något speciellt plagg kan lånas på ”fel” tid om någon speciell fest bryter ut eller så – fast risken är förstås att två så nära vänner bjuds på samma party …

Det här är förstås inget som jag prövat på eller ens kommit på själv. Men i den brittiska tidningen Glamours augusti-nummer finns ett reportage om tjejer som lyckats sätta det här i system. Man kallar det för ”fashion timesharing” och det förefaller vara en idé som spritt sig.
Man planerar och handlar tillsammans, provar samma plagg, och båda måste vara lika övertygade innan det blir köp.

När ett plagg är nytt får man ha det en månad i taget. Eftersom tiden går och persedeln är mindre ”het” förlängs användningsperioden till två månader. Om något plockas bort ur garderoben? Så länge verkar de inte ha haft sin delade garderob, full av designerlyx. Men på vissa prylar kan man säkerligen räkna med ett hyfsat andrahandsvärde, även om det sällan blir en investering som lönar sig i längden.
Men då får man trösta sig med att delad lyx till halva priset betydde dubbel glädje.

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

  1. Väninnan med samma smak, nej, går inte :)
    Men hyra kläder kan man ju, köpa lite finare begagnat, fast kanske inte 1 månad nya.

    http://notbuying.blogspot.com/search?q=uthyres

    SvaraRadera
  2. Anonym6:57 em

    Det konceptet är guld när det gäller min last som är musik. Tack och lov har jag en bred musiksmak så det finns alltid någon man kan locka med till den lokala musiklangaren. Om du köper den cd:n så köper jag den här. Dubbelt så mycket sväng för halva insatsen.

    SvaraRadera
  3. Kanske detta borde omsättas på en rad olika plan? "Samåkning" i nya nischer! I mitt fall blir det klart enklare med musik än med kläder och skor, där är jag helt överens med Hannele!

    SvaraRadera