tisdag, juli 08, 2008

Bäst bli pappa före 40

Världens äldsta nyblivna mamma, 70 år, (se posten här nedanför) håller väl som bäst på att återhämta sig från kejsarsnittet, långt där borta i Indien. Diskussionen om hur gammal en kvinna som föder barn bör vara, den fortsätter. Och förstföderskornas genomsnittsålder i Sverige ligger kvar runt 30.

Samtidigt presenteras undersökningen som visar i kalla siffror, att det finns en gräns även för män innan vilken det är lämpligt att skaffa barn. Den gränsen går vid 40. Då klämtar även mannens biologiska klocka högljutt och varnande, för vid det laget har arvsmassan hunnit påverkas negativt av en massa yttre faktorer.

12200 par utgör basen för påståendet. Paren är barnlösa på grund av något problem hos mannen.
Den franske expert som lagt fram sina data vid en pågående konferens om fertilitet i Barcelona menar, att ju yngre mannen är, desto större är chansen att kvinnan blir gravid. Största chansen att bli far har mannen mellan 20 och 30. Och risken för bland annat missfall ökar dramatiskt när mannen är över 40.
För kvinnor anser samme man att lämplighetsgränsen går vid 35.

En svensk läkare som jobbar med konstgjord befruktning drar slutsatsen, att grabbar bör informeras om sitt ansvar och helt enkelt satsa på familj tidigare i livet.
Aj då.
Jag som envetet hävdar att det där med barnbarn, det brådskar inte, i alla fall inte för min skull. Då är frågan om det trots allt är LITE mera bråttom – för de blivande föräldrarnas och deras avkommas skull?

Copyright Klimakteriehäxan

PS I Aftonbladet.se:s omröstning i förrgår om hur gammal man bör vara för att bli mamma deltog inte mindre än 110 000 nätanvändare.
Slutresultatet kan du se här – procentsatserna stod sig under dagen!
Mer om den franska fertilitetsrapporten i DN.

2 kommentarer:

  1. haha, vet inte, jag har en ung pappa till mina barn, som cyklat och flängt runt med våra barn,
    men träffade också 70 årige Kay Pollak i fjällen, som vandrat runt med sina unga söner.

    SvaraRadera
  2. Det var väl tur att min svärfar inte visste det, som blev far till min man vid fyllda 45... och levde till 93...

    Men sen blev min man en ganska så ung pappa...så det jämnar ut sig.

    SvaraRadera