fredag, mars 11, 2011

Dagens lärdom

Det finns en tydlig fördel med livet: man lär sig ständigt något nytt.
Som i dag till exempel. Mitt förråd av idiomatiska uttryck på mitt eget modersmål har utvidgats.
För första gången har jag stött på begreppet "raggarpitt med svängdörrar".

Nej, jag hade verkligen inte en aning om vad det rörde sig om. Jag har definitivt inte porrsurfat. Inte heller besökt någon bilverkstad eller gjort något annat som skulle kunna leda tankarna till motorburen ungdom. Och nu tänkte jag hålla också dig, kära läsare, på halster. Du kan få en liten ledtråd: det handlar om mat, och du har med största sannolikhet ätit inte bara en raggarpitt med svängdörrar utan flera eller rent av riktigt många.

Om det är gott? Jo, det tycker jag visst det. Allra helst om den intas i friska luften. Svårt att laga? Inte särskilt. Vilken spisnovis som helst bör klara det, man behöver inte ens stöd av en kokbok. Råvarorna finns i varje svensk mataffär, inte sällan till extrapris.

Har du funderat klart? Då kanske vi ska klämma till med gåtans lösning. Om vi väljer att använda det för mig dagsfärska begreppet talar vi om en varm korv med bröd, varken mer eller mindre. Vem som är upphovsman till denna språkliga nymodighet, som för mig är dagens lärdom, har jag dock inte den ringaste aning om. Snappade bara upp den i nyhetsfloden från Tidningarnas Telegrambyrå, mitt bland allt allvarligt och dramatiskt som händer i världen.

Och turligt nog har jag lite andra middagsplaner. Kommer kanske inte att äta en varm korv på ganska länge. I alla fall inte en med bröd.
Den som är lagd åt det djärvare håller kan väl testa hur begreppet funkar i närmsta grillkiosk. Kanske var det bara för mig detta framstod som en nyhet?

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. På Sibylla i Älandsbro har de Tradartuttar.

  Nån sorts rätt med två stekta ägg ...

  SvaraRadera
 2. Tradartuttar ... det är nåt visst med folkhumorn trots allt ...

  SvaraRadera
 3. Haha... det har jag aldrig hört. Bara "slang med halka".

  SvaraRadera
 4. Vi åt det ikväll....:-) Kort datum och extrapris på Willys fick bestämma vår sk middagsmat. Latmat.

  Till Cecilia vill jag säga att när jag reste mycket på nätterna från Sollefteå, Junsele och Ramsele till Sundsvall körde jag ofta E4an. Då var ett stopp på Sibylla i Älandsbro nästan ett måste. De hade då (och har säkert fortfarande) världens godaste hamburgare....:-)

  SvaraRadera