torsdag, mars 24, 2011

En vårlig rit

I måndags var det vårdagjämning. På söndag går vi över till sommartid. I morgon fredag är det våffeldagen, ibland (och ursprungligen) stavad vårfrudagen. Visst börjar det bli många tecken som pekar åt samma håll?

Dags för en rituell handling, helt enkelt. Dags att förpassa de varmfodrade, grovsulade, fuktavstötande vinterstövlarna till sitt ide. Jag ger dem en liten omgång med fuktig trasa och sedan skokräm och några rejäla tag med borsten. Vet att jag inte kommer att sakna dem - men att jag kommer att känna återseendets glädje när tiden är inne.

Få saker är så viktiga för att stå ut med vintern som något bra att ha på fötterna. Och mina stövlar är inte bara varma, de är också bekväma. Nästan för bekväma, faktiskt. För nu när de snyggare skodonen kommer fram protesterar tårna så smått: vi som hade det så bra, så rymligt, så trivsamt där i det lurviga innandömet!
Nu får de finna sig i att trängas lite mer, att bära en större del av bördan. Vi som gillar skor, vi vill ha vackra modeller, gärna en klack. Lite åt det sexiga hållet, nästan (ja förstå mig rätt, vi talar ändå om sådana man kan gå åtminstone kortare bitar i!).

När denna vårliga rit, en laddad symbolhandling, är avklarad känns de ljusare dagarna ännu ljusare. Innan man vet ordet av kan de där tårna släppas ut på grönbete, springa bara i gräset. Eller åtminstone i friska luften, i sandaler.
Hej då, vinterstövlar! Vi ses igen ... men först en rejäl sommar, tack!

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Berättade idag just om det här med Marie bebådelsedag som blev Vårfrudagen och sedan Våffeldagen för mina elever. De tyckte att det lät mycket märkligt...

  SvaraRadera
 2. sonen har klackat om en hög skor

  SvaraRadera
 3. Anonym12:22 em

  Vilka häftiga vinterstövlar! Och dessutom bekväma. Men är du säker på att de ska förvaras redan? Valborg är ju inte avklarad ännu.....

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 4. Ja måtte jag inte ha varit för snabb i vändningarna den här gången ... alldeles nyss var luften full av små små snökorn ...

  SvaraRadera
 5. Härligt med lågskor tycker jag med. Men inte vågar jag förpassa vinterstövlarna in i förrådet än...då börjar det väl snöa. Så de får stå där och vila sig i hallen ett tag till.

  SvaraRadera
 6. 1 maj hänger jag upp vinterjackan...

  SvaraRadera
 7. Hejsan !
  Nu fick jag lite dåligt samvete. Jag ställde undan mina mockastövlar, efter en viss putsning med stövelstöden i, vad hände då, jo det kom mängder med snö.Så jag fick ta fram dem igen, så nu får de stå framme till det säkert är snöfritt.Har ett par andra, brukar ta foppatofflan på när jag går ut med soporna,men de är i kallaste laget.
  Har ett par ofodrade röda jag köpte för två år sedan, de måste jag lämna till skomakaren så han kan lästa ut dom åt mig, de är så hårda,Kan inte gå i dom.och ingen jag känner har 37, som kan gå ut dem,jo,min ena syster har det, men hon bor i Lidingö, lite långt bort, ja den andra bor ännu längre bort Linköping.Ska försöka med uttänjning hos skomakaren, dom kan väl sådant.
  Tog lågskorna på men vrickade foten, så det fick bli stövlar igen, stöd för vristen.

  SvaraRadera
 8. Anonym1:06 em

  Vitsippan - det heter PÅ Lidingö, vare sej man är där eller bor där.
  Om du nu menar ön utanför Sveriges huvudstad förstås.

  Anonym som tidigare bott PÅ Lidingö

  SvaraRadera