onsdag, maj 11, 2011

Tröst för kaffekärringar

Är du en kaffekärring? Hämtar kopp efter kopp till skrivbordet? Tar en slurk lite då och då, så där i förbifarten? Gör en liten sväng förbi köket i en extra paus? Funderar rent av över hur man drar ner på konsumtionen?
Kanske ska du helt glömma det och i stället njuta av varenda droppe. Det kan faktiskt löna sig.

För nu har forskare kommit fram till att kaffe är nyttigt. Men då ska man dricka en hel del. Minst fem koppar kaffe om dagen minskar risken för en viss typ av bröstcancer, den icke hormonberoende, med mer än hälften eller 57 procent. Studien, som gjorts av Karolinska institutet, har publicerats i vetenskaplig press. 2 800 kvinnor med bröstcancer och 3 000 friska kvinnor har ingått i testpanelen. Och kaffet har identifierats som en skyddsfaktor, det har vi nu expertisens ord på.

Riktigt hur det kommer sig har man dock inte kommit till klarhet om. Eventuellt spelar valet av kaffesort in, liksom hur man väljer att tillreda sin dryck. Fast utredningen tipsar inte om vilken böna som är bäst, lika lite som man antyder om kaffet ska kokas, bryggas eller göras på annat sätt.
Till råga på allt kan kaffet skydda mot andra folksjukdomar, som diabetes, demens, parkinson och vissa hjärtåkommor.

Och ibland kan man väl nöja sig med ATT det fungerar, utan att nödvändigtvis veta exakt varför. Nu kan alltså alla kaffekärringar ägna sig åt sin last utan att oroa sig.
Samtidigt som en sån som jag kanske får försöka peta i sig en och annan extra kopp. Har förmodligen aldrig lyckats sörpla i mig fem på en dag. Men motivationen ökar onekligen med nya kunskaper.

Copyright Klimakteriehäxan

1 kommentar: