fredag, juli 12, 2013

VALFRITT i Veckans fönster

Så här års flanerar många tillfälliga besökare i parken utanför Stockholms stadshus. Mellan Ragnar Östbergs arkitektoniska skapelse  som enligt en nyss citerad kunskapare är uppenbart inspirerad av en moské!  och Mälaren ligger den strama trädgården, med lite bänkar och stenlagda gångar, allt med strålande utsikt över vattnet och Södermalms norra sida.

Just nu (och ett bra tag framåt) störs visserligen den vyn av en massa prylar som används för att bygga en tunnel under vattnet, men man får försöka bortse från det.
Men de där flanörerna ser hur som helst ingenting av Stadshusets interiör. Fast det går att ändra på: året om  finns det visningar, med jätteduktiga guider, som kan berätta massor med historier om husets tillkomst, spännande detaljer och lustiga anekdoter. Hur mycket guld har det gått åt i Gyllene Salen? Det är bara en av de frågor du kan få svar på!

Veckans fönster har denna gång inget speciellt tema. Så då plockade jag fram fotot taget inifrån huset, ut över grönska, vatten och turister. Och slänger med en rekommendation: gå dit nästa gång du är i huvudstaden, i alla fall om du inte "gjort" Stadshuset förr. Det är värt besväret.

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. Så vackert din fönsterbild är! Fantastisk utsikt! Har varit inne i Stockholms Stadshus och tycker att det absolut värt ett besök!
  Ha en skön dag!

  SvaraRadera
 2. Jag ska ha det i åtanke nästa gång jag kommer till Stockholm. Fin bild.

  SvaraRadera
 3. Anonym1:27 em

  Du borde bli fotograf när du blir stor.
  Om du vill sadla om då.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 4. Utsikten är sagolik, det kan inte ens alla prylar förstöra. Hade ingen aning om moské-inspirationen. Där ser man!

  SvaraRadera
 5. Spännande det där med moské inspirationen.
  HAr haft det stora nöjet att få dansa runt i Gyllene salen ett par gånger. Fantastisk sal!
  Fint foto!

  SvaraRadera
 6. Ursnyggt!
  Och den trädgården har jag missat...

  SvaraRadera
 7. Har faktiskt aldrig varit innanför väggarna men ett flertal gånger utanför. Senast jag var vid Stockholms Stadshuset tänkte jag gå in men det var kö och tiden knapp, så jag gav upp. Det skulle jag kanske aldrig gjort. Nåja, det kommer säkert fler tillfällen, närmast i augusti då jag ska vara "guide" för Italienbesökare.

  SvaraRadera
 8. Vackert på ett stramt sätt. Trädgården ser härlig ut och byggnaden låter intressant. Har inte varit inne i den någon gång. Kul att veta att den är inspirerad av moské!

  SvaraRadera
 9. Onekligen en fin byggnad med möjlighet till en del fina fönsterbilder...som denna som du visar oss!

  SvaraRadera