fredag, september 02, 2016

När man är en senåring

Ett ord kan betyda så mycket. Ta till exempel ordet PENSIONÄR. Vad framkallar det för bilder? En stapplig gubbe eller gumma som hasar fram i filttofflor bakom rollatorn, med kaffefläck på tröjan, ständigt trött, omgiven av en diffus lukt av svett och urin? Hu!

Inget kan vara mer fel, det vet vi ju, även om det naturligtvis går att hitta kandidater längs hela skalan, från pigga bloggarfenomenet Dagny Carlsson som passerat 100 till en nedgången uteliggare vars framtid helt enkelt inte finns, trots att hen inte är lastgammal. 

I Norge har man precis som i Sverige exempelvis pensionärsbiljetter i kollektivtrafiken. Men det heter HONNÖRSBILJETT. Äras den som äras bör! SENIOR kallas också äldre medborgare. Det sammanslagna SENIORMEDBORGARE känns onödigt långt. ÅRSRIK är ett begrepp som /.../ 

Ja vad är det det där lilla ordet "pensionär" signalerar egentligen? Och hur bra stämmer det? Är det inte på tiden att vi hittar en ny etikett som bättre passar ihop med nutiden? Vi lever längre och friskare liv, många fortsätter jobba efter 65, en del blir rent av mer aktiva när man lämnat arbetet.

Kul om du läser, kanske kommenterar och rent av delar den här texten som finns i sin helhet här, på News55, nyhetssajten för dig som vill hänga med men slippa tramset!

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

  1. pensionär associerar jag till aktiva människor i sina bästa år.

    SvaraRadera
  2. som har TID att ha roligt - inget fult ord ❤️

    SvaraRadera
  3. tjej vill jag inte bli kallad...

    SvaraRadera