måndag, september 26, 2016

En särskild dag

I dag är en särskild dag: den europeiska språkdagenSyftet med den är att lyfta fram språk och språkinlärning som någonting viktigt, intressant och roligt.

Det är ju det det är! Läsa, skriva, tänka betyder ord och språk, språk och ord. Lika viktigt, lika härligt oavsett kön, ålder, sysselsättning och omgivning. Och aldrig står det stilla i språkens värld, en ständig utveckling pågår, det är kul att försöka hänga med! Även om vi som har den självpåtagna rollen som språkpoliser gnäller understundom ...

Det är alltså ingen slump att en av mina "etiketter" här på bloggen heter just språk. Klicka på den (under det här inlägget) och du får upp en liten buffé av reflektioner kring ord och olika sorters sätt att kommunicera. 130 bitar finns det att botanisera bland.

Visste ni förresten att ett knep för att hejda demens lär vara att lära sig ett nytt ord varje dag? På valfritt språk, såvitt jag förstår. Och man behöver kanske inte välja exempelvis kinesiska, även på svenska finns det många ord som kan uppfattas som både nya och obegripliga. (Jag har ju börjat lista sådana här på bloggen, fast det hittills bara blivit ett dussin!)

På´n igen, helt enkelt! Det är ett helt år till nästa språkdag!

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

  1. jag ska prata på... du såg min nya litterära väska från Bokmässan.

    SvaraRadera
  2. maken har lärt sig esperanto, en del nya och gamla ord

    SvaraRadera
  3. NU har jag sett din väska, Hannele. Trodde först det bara var en bok. Ja inte "bara" men ändå!

    SvaraRadera