tisdag, oktober 04, 2016

Tisdagstema TILLBAKABLICK

Det hände för över 80 år sedan.
En amerikansk man befann sig i Mexiko. Han jobbade där, vilket inte var enkelt eftersom han inte pratade någon spanska alls. Så han begav sig hem till USA snart igen. Där hade han också en fru.

Kort efter hemkomsten blev frun gravid. Mannen gladde sig och sa, att om det blev en flicka hade han sett ett väldigt vackert namn på en affisch under sin vistelse i Mexiko. 
Naturligtvis blev det en flicka. Hon döptes till Carridder, helt enligt mannens instruktioner.

Kanske var den nyblivne fadern inte jätteduktig på att läsa och skriva. Dotterns originella namn fick ett och annat ögonbryn att höjas, och hon blev (förstås) konsekvent felstavad, vilket fick till resultat att hon så småningom kallades Rita, som alla kunde både uttala och skriva.

När Rita Jones, som i dag bor i en fin lägenhet i Louisville, Kentucky, berättar hur hon fick sitt namn inser jag plötsligt vad det var hennes pappa en gång såg: reklam för en tjurfäktning, en corrida. Som av en icke spansk-talande skulle kunna tas för ett kvinnonamn, det är begripligt. Men när prästen skulle få det där namnet blev det väl lite problem med bokstäverna ...

I vuxen ålder blev Rita en stark aktivist för afro-amerikanska rättigheter och hon är det än i dag, en bra bit efter sin 80-årsdag: håller föreläsningar, skriver om de svartas historia framför allt i Kentucky och speciellt i samhällen kring Louisville. Om hon blickar bakåt kan hon se att hon faktiskt gjort skillnad.

Jag frågar henne inte hur mycket hennes far hade gått i skola, men undrar lite försiktigt om hon kan tänka sig att namnet var tänkt att vara Corrida?
Jo, det låter ju troligt. Men när Rita ser tillbaka på ett långt liv är hon också stolt över sitt riktiga förnamn, som hon förmodligen är alldeles alldeles ensam om att ha, i hela världen!

Och historien om Ritas namn är väl en tillbakablick så god som någon annan denna tisdag när tisdagstemat är just TILLBAKABLICK? Till råga på allt har en av de böcker hon skrivit titeln "A Backward Glance"! Klicka här för fler tittar i backspegeln!

Copyright Klimakteriehäxan 

5 kommentarer:

 1. En mycket fin tillbakablick :)

  SvaraRadera
 2. Intressant!
  SV: Imorse fick jag skrapa rutorna på bilen.

  SvaraRadera
 3. Det var verkligen en tillbakablick.

  svar: Ja, man undrar. Verkligen få deltagare. Jag har inte varit med på ett tag och blev väldigt förvånad.

  SvaraRadera
 4. Riktigt intressant tillbakablick! Dessutom en jättefin bild!

  Jag fick ingen idé till någon tillbakablick. Det är tråkigt att så få dyker upp på TisdagsTema nu i höst. Hoppas verkligen att det blir en bättring nu när vi går mot mörkare tider och mer innesittarväder.

  SvaraRadera
 5. fin berättelse (min finska far ville ge ett svenskt namn till sina finska barn, för han hade i sin ungdom jobbat i rika Sverige i Varbergs cykelfabrik. Han vill att mitt första namn skulle stavas Lissbeth - för han ville ha kort i - ändå har jag aldrig använt detta namn, som kanske skulle ha gjort mitt liv i Sverige lättare?)

  SvaraRadera