söndag, april 30, 2017

Bästa kassen – i ny variant

Väskor har jag alltid gillat, här på bloggen har "väskor" en alldeles egen etikett. För den där accessoaren som kan rymma livets väsentligheter är viktig, fast framför allt rolig! Med en ny liten väska i handen kan världen plötsligt te sig angenämare än den gjorde alldeles nyss.

En av de mest fantastiska väskmodeller som jag stött på och har hyllat här på bloggen kommer från Ikea. Jag skrev om den för nästan på dagen fem år sedan, du kan läsa inlägget under rubriken "Prisvärd" här.

Den där blåa kassen har blivit så gott som livsnödvändig för oss sedan den lanserades. Syskonparet Knut och Marianne Hagberg har designat den, bland en hel del annat åt just Ikea, som anställde dem 1979 som möbeljättens dekorchefer.

Nu har det visat sig att det är inte bara shoppare på möbelvaruhusen som störtgillar den där återvinningsbara plastkassen som tål att lastas så tungt och ändå vara bärbar. Franska modehuset Balenciaga har lanserat vad som ser ut som en exakt kopia, om än gjord i skinn och försedd med blixtlås och guldfärgad logga. Att de har satsat på ett vinnande koncept är helt klart, åtminstone så länge inte prislappen spelar roll.

Visserligen har Ikea dubblerat priset på sin påse nyligen, från fem kronor till en tia, men vill man ha den franska varianten får man punga ut med strax över 20 000 kronor. Betänk då också, att läder väger mer än plast och därmed blir mycket tyngre än Fraktas 120 gram ...

Ofta uppstår stor irritation kring kopior på designsuccéer, med hot om beslag, skadestånd och annat. Så icke denna gång. "Vi är väldigt smickrade av detta" säger en Ikea-chef intervjuad i en brittisk tidning.

Jag vet vilken av de två jag föredrar, jag har ju redan valt. Och håller fast vid originalet. Mina (ja jag har ett gäng) har dessutom bara kostat den där femman!

Copyright Klimakteriehäxan 

4 kommentarer:

 1. komiskt... jag har alltid en 5-kronors i bilen, man planerar inte alltid sin matshopping.

  SvaraRadera
 2. Och de där kassarna fungerar ju till allt, överallt!!!

  SvaraRadera
 3. (möjligen inte på Systemet ...)

  SvaraRadera
 4. Hannele2:47 em

  jo, min halvflaska vin får plats där - annars har jag den i fickan som fyllegubbarna :)

  SvaraRadera