onsdag, april 19, 2017

Turist i Turkiet? Nej tack!

Bilden från poolside i Alanya för sju år sedan.Sköt dig själv och skit i andra är en devis som åtminstone ibland är bra att ha som rättesnöre. Men det kan inte hjälpas: då och då vill man ändå, ohjälpligt, lägga sig i. Som nu. Ett stort och folkrikt land inte särskilt långt bort från oss är på väg att bli ett enmansvälde, att lägga demokratin till historien – samma demokrati som så oändligt många andra människor bara kan drömma om. /.../

Vi är ju många vi svenskar som gärna tagit en sväng till den sjudande storstaden Istanbul eller till de härliga stränderna vid Side och Antalya. Vi har åkt på utflykt till Bomullsbergen, vi har klivit ombord på båtar som fört oss ut på Bosporen eller över klart havsvatten, sett vackra naturscenerier från sjösidan.
Nu får det bli slut med det.
Glöm det fantastiska besöket ... (forts)

Jag är en av alla de svenskar som ett antal gånger återvänt till Turkiet och njutit av väder, mat, miljöer, sevärdheter, shopping och rent av en och annan nattklubb. Första gången var redan 1970 om jag minns rätt, en veckolång resa med pojkvännen till Istanbul där min kortkorta solklänning ogillades av turkiska gubbar som spottade efter mig.

På åren som gått har mycket hunnit hända med landet. En kort kjol blev inte särskilt uppmärksammad några år senare, exempelvis. Men nu gör turkarna en politisk u-sväng och avskaffar, jo faktiskt, demokratin för att ersätta den med en diktatorisk president.

Ska vi bara se på? Rycka på axlarna? Nej. När demokrati förpassas till historiens skräphög, när mänskliga rättigheter inte verkar finnas, när journalister fängslas utan annan anledning än ett reportage de gjort eller en tweet de skickat vill åtminstone jag visa mitt ogillande. Så det blir ingen ny semester i Turkiet, trots den fantastiska metropolen Istanbul, trots de härliga stränderna i söder.

Om du vill läsa hela min text gör du det här, på News55. Kul om du kommenterar och delar vidare!

Exempel på turkiskt konsthantverk från köksregionen: rädisor och rödbetor i skön bukett.
Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

 1. Anonym11:13 fm

  Åker du till Thailand då?
  Britt

  SvaraRadera
 2. Nej har aldrig varit där. Till skillnad från väldigt många i bekantskapskretsen ...

  SvaraRadera
 3. dottern njöt av turkiskt bad för länge sedan, jag trivs på Hisingen ❤️

  SvaraRadera