söndag, april 02, 2017

En sjöman att må bra av (och med!)

"Berätta om den bästa lustläsningsboken!"
Så lyder uppmaningen från Lyran och jag blev lite ställd först, eftersom jag läste "lusläsningsboken" ... men när även jag fått t:et på plats begrep jag!

Lyran har uppenbarligen haft en körig vår och nog kan man känna igen den där situationen: nu behöver jag en inte alltför krävande bok att sätta tänderna i, en som får mig att le, må lite bra  och som jag inte behöver ligga sömnlös och grubbla över! Det stavas "feelgood" även på svenska, eller hur?

Vänder blicken mot min hylla och funderar. Där finns faktiskt en hel del att välja på av den sorten, mer eller mindre bra, förvisso. Och så faller min blick på en pocketrygg och mitt svar är klart: "Kapten Aragãos bravader" (A completa verdade sôbre as discutidas aventuras do commandante Vasco Moscoso de Aragão, capitão de longo curso) av Jorge Amado, en av de stora (den störste?) i Brasiliens litterära värld, möjligen också med den allra längsta titeln på originalspråket ...

Amado var flitig och flera av hans böcker har filmatiserats, med framgång. Boken om kaptenen, som jag har på engelska med titeln "Home is the Sailor", köpte jag i Rio de Janeiro i maj 1985, det har jag skrivit i den. Ja, böcker är bra souvenirer, särskilt när de speglar den omgivning och kultur man vistas i om än som tillfällig besökare! Blir man dessutom road kan det handla om en fullträff.

Sedan skulle man ju kunna påstå, om man vill vara lite motvalls käring, att vilken bra bok som helst får sin läsare att må bättre. Men tillsammans med kapten Aragão känner jag mig trygg, han är lika pålitlig som någonsin baron Münchhausen!  

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Den känner jag inte till men den låter intressant! Tack för tips!

  SvaraRadera
 2. Flera av Amados böcker kvalar faktiskt in!

  SvaraRadera
 3. Spännande val, jag blev nyfiken.

  SvaraRadera
 4. Den känner jag inte till, kul med böcker som lite resminne.

  SvaraRadera