måndag, april 23, 2018

Något att läsa på Världsbokdagen

Lyran, hon med noblesserna, påpekar att det är Världsbokdagen idag. Och så skriver hon: och jag har precis påbörjat omläsning av en av världens allra bästa böcker så temat idag är väl rätt givet. Berätta om tre böcker ni själva vill kalla världsböcker!

Hoppsan, det där är ju långt ifrån enkelt! Hur definierar man en sådan? Det får bli tre verk som gjorde stort intryck rent generellt. Och då blir det tre romanserier som var för sig skildrar udragna skeenden.

1. Marianne Fredriksson var journalist men romandebuterade 1980 med "Evas bok". Det blev den första av fyra som berättade bibelns historia på ett nytt och fritt (och lättläst) sätt. Jag slukade "Kains bok", Noreas saga" och "Paradisets barn" i rask takt. Men sedan tappade jag intresset för Fredrikssons författarskap och det har inte återuppstått, trots den förtjusning jag kände då.

2. John Dos Passos har skrivit en romanserie i tre delar, "USA-trilogin", som inte liknar Fredriksson det allra minsta. Dos Passos, en Hemingway-polare som orättvist nog aldrig fick samma status, är en mästare som ingen lyckats efterlikna och får många Nobelpristagare att framstå som bleka. I de här böckerna gestaltar han samhällsutvecklingen under 1900-talets första 30 år.  

3. Vilhelm Mobergs småländska utvandrare har för alltid en plats i oändligt många svenska bokläsares hjärtan, så också i mitt. "Utvandrarna", "Invandrarna", "Nybyggarna" och "Sista brevet till Sverige".

Världsböcker? Ja kanske. Alla har i alla fall publicerats på många språk och i många länder världen över. Dos Passos och Moberg håller för omläsning, det vet jag. Lite osäker dock på Fredriksson, men de här böckerna tycker jag visar härlig skrivglädje och hon hade inte börjat intressera sig för mer ockulta saker som hon gjorde senare.

Inser att listan över potentiella "världsböcker" som jag nu valt bort egentligen är gruvligt lång. Kristin Lavransdotter. Nalle Puh. Den allvarsamma leken. Kriget vid världens ände. Blonde. Pippi Långstrump. Fåfängans fyrverkeri. Nästan vad som helst av Atwood. Och så vidare, i långa banor ... men det passar väl när vi högtidlighåller Världsbokdagen?

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

  1. veckans novelltips:
    http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2018/04/dublinbor-av-james-joyce-med-farsk.html

    SvaraRadera
  2. Man får tacka för det! :-D

    SvaraRadera
  3. USA-trilogin blir jag nyfiken på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Makalös! Oefterhärmlig! Stundtals rent dokumentär. Dessemellan en riktig rafflande Roman. Läs!

      Radera
  4. Av Marianne Fredriksson bara läst Anna Hanna och Johanna, för evigheter sedan, tyckte den var väldigt bra då i varje fall. Konstigt nog inte läst något mer av henne trots det.

    SvaraRadera