lördag, april 21, 2018

Favoritsyskon

Vilka syskonrelationer kommer ni att tänka på den här veckan? Både film och litteratur kryllar ju av syskonskildringar, även om det inte alltid är huvudtemat!
Så skriver Viktoria på Kulturkollo och det är alltså en uppmaning att lista lite litterära syskon, eller filmditon.

Enkelt! Bara att gå till Astrid Lindgren. Hon har gjort hela jobbet! Det kryllar ju, precis som Viktoria påpekar, av systrar och bröder i hennes böcker:
Bröderna Lejonhjärta. Madicken. Barnen i Bullerbyn. Saltkråkan. Pippi Långstrump (då tänker jag förstås på Tommy och Annika).

Ett annat syskonpar som fastnat i mitt minne är de stackars ungar vars namn, Fanny och Alexander, också utgör titeln på Ingmar Bergmans film. 
Litterära syskon av annat slag är Edith Piaf och Simone Bertaut. Den senare har skrivit två böcker om deras barndom.

Systrarna Brontë, Charlotte, Anne och Emily, skrev böcker alla tre och ska väl inte heller glömmas bort. Och "De osannolika systrarna Mitford" har Cecilia Hagen skrivit om, underhållande om brittisk överklass. Det är uppenbarligen så att det är gott om syskon inte bara i verkliga livet utan också i fiktionens värld, även om de spelar olika roller!

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Många det finns jag har en fin bok om systrarna Brontë: https://hannelesbibliotek.blogspot.se/2016/02/systrarna-brontes-varld.html

  och Beauvoir:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2018/04/systrarna-beauvoir-av-claudine-monteil.html

  SvaraRadera
 2. I Richard Fords Kanada finns ju ett syskonpar som skiljs åt på grund av att föräldrarna rånar en bank. I Jonathan Franzens Tillrättalägganden finns tre syskon som inte kommer överens så bra, vill jag minnas. Jag kommer visst bara på svårigheter. Men syskonrelationen påverkarju oss så mycket.

  SvaraRadera
 3. Vad konstigt, jag sitter och tänker på syskon i litteraturen och det enda jag kommer på är ensambarn ...

  SvaraRadera
 4. Ja! Fanny och Alexander! Så bra!!

  SvaraRadera
 5. kan inte se att vi har ett enda syskonpar gemensamt?!? systrarna Brontê kunde jag mycket väl haft med. likaså Fanny och Alexander

  SvaraRadera
 6. det ska vara Tommy och Annika då. tänkte inte på det...

  SvaraRadera