torsdag, maj 16, 2019

Så kan en bra bok bli bättre

Mia i bokhörnan gillar förvisso böcker, men tycker att många har en förbättringspotential ... hon skriver så här när det nu är dags för ännu en helgfråga:
"När man läser en bok och så lägger man ifrån sig den ett tag och så börjar man läsa igen. Då kan man ha glömt någon person i boken (i alla fall jag). Därför tycker jag det är så himla bra när det finns en presentation av personerna i boken. Vad saknar du i böcker?"

Jo faktiskt, en "rollista" är inte dumt, speciellt inte som det i vissa böcker kryllar av personer som man behöver hålla koll på för att hänga med i handlingen.
Sedan gillar jag register med kapitelnamn och sidnummer. Så kan en bra bok bli bättre!
Fast det man kanske saknar allra mest i en del böcker, det är att bli riktigt fångad av storyn ... men det är ju liksom en annan historia ...

Bonusfrågan går ut på att Mia undrar hur vi andra gör för att inte trilla dit när vi stöter på erbjudanden med extrapriser på böcker, såna som "inte går att motstå".
Det är verkligen inte enkelt. Men jag brukar försöka tänka på alla de olästa som står och väntar på mig här hemma. Funkar ibland.

Copyright Klimakteriehäxan

22 kommentarer:

 1. ibland skriver jag enkel personförteckning själv, gillar inte för många personer i böcker. Siri Hustvedt har ofta massa helt oväsentliga personer i sina romaner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henne har jag faktiskt inte läst ...

   Radera
 2. Siri Hustvedt är ju amerikansk författare, gift med en annan amerikansk författare; Paul Auster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det vet jag. Han är väl egentligen mer känd än hon, har inte läst honom heller vad jag kan minnas. Har sett henne i Babel dock.

   Radera
 3. Jag ska försöka tänka på min olästa bokhög nästa gång, och den är ganska stor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och ändå räcker det kanske inte för att få dig att avstå, eller hur? :-D

   Radera
 4. Jag brukar också kika på mina överfulla bokhyllor först för att avskräcka mig själv från att köpa, men ibland kan jag inte hålla mig ändå.

  SvaraRadera
 5. personförteckning är bra. kartor älskar jag. och visst kan en motstå sådana där billighetserbjudanden och spara sig till något en verkligen gärna vill ha. bibliotek finns det ju också

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bibliotek måste jag gå till oftare.

   Radera
 6. Personförteckning och kartor kan vara bra. Lånar det mesta på jobbet sen jag började jobba med böcker, går förvånansvärt lätt att motstå erbjudanden av det slaget.

  SvaraRadera
 7. Personlistor tycks bli viktigare och viktigare ju äldre en blir.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det, har inte tänkt på den aspekten.

   Radera
 8. Har inte ens tänkt på personlistor. Vet att det finns i t ex Sagan om Ringen men den är ju så speciell. I vissa böcker är det nog ganska lämpligt. Särskilt när författarna väldigt ofta envisas med att ge karaktärerna lika namn. Bara för att hitta på något så Annika och Agneta. Dessa skulle jag ha väldigt svårt att hålla isär. Samma "typ" av namn, från samma ålder och båda börjar lika. Hopplöst. Samma sak i Tolkien med Saruman och Sauron. Hade räckt med att byta ut S:et till ett T i något av namnen.

  Kartor är bra när det handlar om fiktiva världar.

  Vissa böcker har inga kapitel, knappt ens stycken. Vet inte riktigt hur de tänkt där, man måste ju kunna få andas lite, gå på toa och sova. Smälta intryck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller kartor har jag kommit på mig själv med att stirra på dem, utan att sedan komma ihåg en endaste detalj ... Uppdelning i kapitel vill man verkligen ha.

   Radera
 9. Register är inte alls dumt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så himla bra om man vill leta efter något speciellt!

   Radera
 10. Tänk att det faktiskt inte finns innehållsförteckningar så väldigt ofta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer i fackböcker, definitivt. Av förklarliga skäl iofs.

   Radera
 11. I novellsamlingar vill jag nog gärna ha en sådan innehållsförteckning i början, så man snabbt kan hitta den novell man kanske senare söker.

  SvaraRadera
 12. Precis så gör jag också, tänker och tittar på alla olästa och intalar mig själv att jag verkligen inte behöver fler just nu.

  SvaraRadera