söndag, maj 19, 2019

Dagens ord 55


PAREIDOLI

-Hoppsan, se där något jag har utan att veta om det! En sorts diagnos, om man så vill ... 
Ett alldeles sprillans nytt ord (för mig) som jag hittar hos bloggarkompisen BPPareidoli är enligt Wikipedia ett psykologiskt fenomen där en person uppfattar ett tydligt mönster i vaga eller slumpmässiga stimuli. Vanligt förekommande exempel på pareidoli är att en person ser ansikten i föremål, moln eller andra bilder eller anser sig uppfatta dolda budskap på skivor som spelas baklänges. 
Japp, så lärde man sig något nytt även denna dag! Tackar!

4 kommentarer:

 1. Hahaha! Säg inte att jag för en gångs skull lärt dig ett nytt ord. Helt otroligt, men himla kul! Lärde mig ordet för ett år sedan av en bloggare som la upp hur många "ansikten" som helst ett tag. Pareidoli är dock ett ord jag aldrig kommer ihåg. Måste googla varje gång när jag ska komma på det;-)

  Tusen tack för länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir väl inte ett ord man slänger ur sig tio ggr om dagen precis - återstår att se om jag lyckas komma ihåg det utan att googla, lovar ingenting bestämt!

   Radera
 2. Jag läste också ordet hos BP och insåg redan där och då att det inte kommer att fastna i minnet...ack så rätt jag hade. Hittar ingen bra association heller

  SvaraRadera
  Svar
  1. På franska heter "liknande" eller "som" "pareille" vill jag minnas - kan det hjälpa? Det var nämligen vad jag kom på.

   Radera