onsdag, juni 13, 2007

FLY, Lady! eller hur man avskaffar kaos

Ramlade på ett ställe på nätet mest av en slump: FlyLady.
”Fly” betyder förstås ”flyga” och inte fly som i flykt men ska egentligen utläsas ”Finally Loving Yourself” eller ”Älska äntligen dig själv”. Man ska helt enkelt bli flygfärdig!
Mest handlar det väl om att vi som klickar oss dit ska köpa saker, men där finns en del att bara läsa också, alldeles gratis.

FlyLady riktar sig till dem (oss?) som befinner sig i kaos och inte får någon ordning på varken hemmet eller livet.
Fast på engelska stavas det ju CHAOS, vilket står för ”Can't Have Anyone Over Syndrome” – alltså ”Kan inte släppa in någon-syndromet”.

Vad är då knepet?
Allt börjar med att man ska se till att diskbänken glänser. Och sedan ska man, lite i taget, satsa på andra saker som väntar på att åtgärdas, enligt en i förväg uppgjord plan.
FlyLady lovar att om man lyssnar till deras påbud slutar allt i frid och fröjd, inget kaos råder längre och man kan faktiskt få tänka på andra, roligare, saker och ägna tiden åt kreativa ting. Samt bjuda hem gäster utan att oroa sig för att dammråttorna ska gå till anfall.

För fjolåret såg huvudplanen ut så här, månad för månad, i min fria tolkning:
• Januari – se till att diskbänken alltid blänker
• Februari – plocka upp och ordna prylar en kvart om dagen
• Mars – se över dina skor, putsa, släng de mest slitna, gå till skomakaren med de som behöver repareras
• April – inför sängbäddning
• Maj – flytta (möbler, lampor, byt rum)
• Juni – drick mera vatten
• Juli – putsa och torka (glas, speglar, lampor., tavlor)
• Augusti – tvätta, även mattor och gardiner
• September – bestäm en rutin för sänggåendet, vad måste göras innan lampan släcks
• Oktober – rensa dina papper
• November – fundera ut en veckomatsedel
• December – njut av ordningen och redan och ta hand om dig själv

Men det där räcker förstås inte riktigt. En del av hemmet ska varje vecka få särskild tillsyn – just den här veckan tycker FlyLady att man ska jobba i badrummet och ett rum till, nästa vecka är det sovrummet som är föremålet för omtanken. och sista veckan i juni är det vardagsrummets tur.
Två konkreta råd gillar jag: dra inte fram allt på en gång, högst så mycket som du kan få ordning på under en timme. Och det andra: oredan har inte uppstått blixtsnabbt, så det måste få ta lite tid att få ordning också.

Inspirerande? Tja, jag vet inte riktigt. Funkar kanske för en del. Beror möjligen på hur rörigt man har det - och hur mycket man lider av det. Det går ju alltid att leka med tanken. Fast samtidigt har ju storheter som Stagnelius och Lars Norén konstaterat att kaos är granne med Gud... men det har kanske ingen berättat för FlyLady?

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

  1. Det är väl som med bantning - det finns fler metoder än kilon som ska bort, alt. prylar som ska ligga på sin rätta plats. För min del ger jag aldrig upp, jag tror optimistiskt att någon gång kommer det att bli ordning här hemma och alla familjemedlemmar kommer att veta var allting finns.

    Genom att prova en ny metod kan man kanske lura sig själv att tro att det finns hopp trots allt, och då känns det ju ganska bra ett tag!

    SvaraRadera
  2. Anonym5:28 em

    Lätt som en plätt, rensar ut familjen först :)

    SvaraRadera
  3. Anonym12:30 fm

    Sounds like bullshit to me.
    Men å andra sidan har jag sedan tre veckor (Buddha, vad jag ljuger - mer 6-7-8 etc !) en hel hög med t-shirts på ett bord som måste sorteras ut. Eller måste de?
    Och i så fall vilken månad, enl FLYLady då?
    Inte faller du för sånt skit, Häxan? Du har väl ordning på ditt liv?

    SvaraRadera