söndag, maj 23, 2010

Nöden har faktiskt också en lag

Vi befinner oss ungefär ett hundratal meter från Det Fina Varuhuset. På Regeringsgatan ligger en busshållplats som är flitigt i bruk, bland annat av mig, som oftast åker just en av de linjer som stannar vid den där pinnen. Som alltid i de här kvarteren är det fullt med folk, människor som går skyndsamt fram eller står och pratar, cyklar eller betalar sin parkeringsavgift. Många bilar susar förbi på gatan dessutom. Vi som väntar på bussen köar prydligt.

Ingen buss syns dock till. Då stannar ett annat fordon vid vår hållplats. Det är en jättestor lastbil. Ur förarhytten hoppar en man. Han ägnar inte oss blivande busspassagerare en blick, har uppenbarligen inte en tanke på att han stannat på helt fel plats. Men det faktum att han faktiskt gjort det får förstås oss alla att följa honom intresserat med blicken. Varför körde han in till trottoarkanten just här? Och hur tordes han, här som lapplisorna brukar komma en gång i minuten ungefär?

Vi får strax förklaringen. Lastbilschauffören går runt till motorhuven på sin bil. Där stannar han. Drar ner blixtlåset i gylfen. Och sedan kommer det!!!
Framför våra fötter och förbluffade ögon kommer en gul flod flytande i rännstenen. Mannen har av utsläppets omfång att döma en blåsa som är av någon sorts rekordklass. Vi hör till och med det skvalande ljudet när han lättar på trycket, ett ljud som lyckas konkurrera ut både motorbrum och gatusorl.

Alla vi som ofrivilligt hamnat på första parkett tror nog knappast vad våra ögon rapporterar. Men jo, en uppenbarligen ohejdbart pinknödig man har valt att urinera en meter från oss, mitt i gatan, mitt på ljusa dagen, mitt i Stockholms city.
Så småningom ebbar Gula Floden ut. Vi ser den karakteristiska lilla skakrörelsen fortplanta sig upp i mannens axlar, vi ser knycken som stänger blixtlåset, vi ser honom komma upp på vår trottoar igen, hoppa in bakom ratten och köra iväg. Kanske tolkar han ordet "hållplats" på ett alldeles eget vis?

Kvar i gatan en stor våt fläck och den till flodfåra förvandlade rännstenen. Ingen säger något. Förbluffningsgraden är hundraprocentig. Vår buss kommer, vi kliver på, glada att komma bort från platsen som i ett huj förvandlats till en pissoar, en pissoar med full insyn dessutom.

I dag vet jag att den där karlen borde ha bötat 800 kronor. Det är vad det kostar att kissa på offentlig plats. Inemot 5000 personer, de allra flesta (av uppenbara skäl) män, upptäcktes innan strålen tog slut, vilket under fjolåret gav staten ett tillskott på 3,8 miljoner i kassakistan.
Det borde ha varit 800 kronor till. Minst. Även om det är hemskt att vara väldigt, väldigt kissnödig. Men också nöden har faktiskt en lag, även om man ibland påstår motsatsen.

Copyright Klimakteriehäxan

En möjlig - fast tveksam - utväg för kissnödiga kvinnor kan du läsa om här. Men ingenting hindrar väl män för att testa samma metod?
Mer på kiss-å-bajstemat här. Du kan också klicka på etiketten "kissobajs"!


Skylten på bilden har jag fotograferat utanför en herrtoa i Longyearbyn på Svalbard.

8 kommentarer:

 1. Jag så en sån där pinkare i Stockholm i onsdags. Det var vid den där lilla byggnaden på Sergels torg som är alldeles vid trappan till vänster när man går står med kulturhuset i ryggen. Han stod och pinkade ner i gallret som är där ett ynkligt litet träd är planterat. Men den pinkaren var av uteliggartyp så jag tänkte att det kanske inte är så ovanligt att det händer. En polisbil befann sig inom mitt synhåll så pinkningen kunde ha blivit kostsam för den nödige. Om han hade något att betala böter för vilket jag tvivlar på.

  SvaraRadera
 2. NK kallas inofficiellt för skithuset då den har Stockholm citys fräschaste toaletter. Det är dit man går när nöden är som störst.

  SvaraRadera
 3. För herrar finns ju också den otroligt vackra pisskuren i Gamla Stan! ö h t har män det enklare i den här branschen, eller hur?

  SvaraRadera
 4. Fy så äckligt och så ociviliserat. Han borde inte bara fått böta för sin kissning. Även någon form av blottarstraff borde ju även kunna tas ut. Det var ingen som var så smart och fotade han för bevis.....:-)

  SvaraRadera
 5. På mina stavpromenader går jag sista biten på en mindre väg som går parallellt med E22, bara några meter ifrån, där stannar ofta långtradchaffisar som åtminstone ställer sig mellan sina billaster och pinkar. Inte en tanke har de på att den mindre vägen också är rätt trafikerad...

  Fast sommartid ser jag ofta karlar som står och pinkar mot träd och buskar nere i parkerna i stan... som om de vore charmiga små pojkar hela livet...

  SvaraRadera
 6. Anonym3:20 em

  Kan det ha varit prinsen Ernst van/von Hanover? Han brukar ju pissa där näsan (?) rycker (typ turkiska Paviljongen på internationella Expos).
  Kanske ex-frun Carolina av Monaco är glad att vara fri från slika vanor nu när de separerat.
  Fast va fan - erkänn att händelsen gjorde väntan på bussen om inte kortare så åtminstone mer intressant.

  Och jag erkänner att jag läser för många skvallertidningar :o)

  SvaraRadera
 7. Nä, kära anonym, den dan jag tycker att en man som pinkar på mina fötter (nästan) gör livet intressantare, den dan kommer aldrig!

  SvaraRadera
 8. Anonym12:27 em

  F´låt - det var jag som var anonym härovan! Glömde signera.

  Kulsprutan, som hade totalfel när det gällde att gissa intressenivån på pinkandet i relation till väntan på bussen.

  SvaraRadera