fredag, oktober 08, 2010

Äggets dag gick förlorad

En bemärkelsedag har så gott som passerat. Och jag har inte på minsta sätt uppmärksammat festföremålet. Har du?
Det råkar nämligen vara så, att andra fredagen i oktober är utsedd till Äggets dag, i inte mindre än 25 länder.

Alltså borde man kanske ha frossat i ägg från morgon till kväll, från ägg-och-kaviar-macka till frukost via en liten bondomelett till lunch, en pösig sockerkaka till eftermiddagsfikat och en mustigare paj till middag.
Av detta blev intet. Vilket möjligen kan förklaras av att det var en ren händelse att jag upptäckte dagens status. (Finns det snart någon företeelse kvar, någon/något som inte försetts med en egen ”dag”, hur tokigt det än kan verka?)

När det gäller just ägg så anses de vara en bra sorts föda, förhållandevis klimat- och miljösmarta och användbara till mycket. Men det gäller att köpa rätt sort. Numera väljer jag troget ekologiska ägg, trots prisskillnaden. Den som övertygat mig är ingen mindre än Jamie Oliver. Han gjorde en oerhört bra och effektiv dokumentär om ägg- och kycklingproduktion, och har man sett den är det lätt att ta rätt.

Svensken äter i genomsnitt ett halvt ägg om dagen, enligt äggproducenternas intresseorganisation. Och ja, de ser gärna att vi ökar intaget. Som inspiration har de en hemsida med recept på äggrätter, förslag på hur man bäst kan använda de där helsvenska äggen som helsvenska hönor värpt. Och förlåt om jag drar lite på smilbandet när jag kollar listan …

Vad vill då Svenska Ägg att svenska äggätare ska satsa på? Jo inget mindre än något av följande:
Fried Rice
Pad thai
Spaghetti carbonara
Frittata taco
Acqua Cotta
Uovo in purgatorio bolognese
Frittata carbonara
Semifreddo med Daim
Frittata Capricciosa
Och så, faktiskt, äppelmaräng. Som i sammanhanget väl borde ha fått beteckningen Merengue aux pommes eller så, men något gick kanske fel där?

Om nu Äggets dag ska firas får det väl anstå ett år, för nattamat blir det ingen, vare sig med eller utan ägg, de må vara kokta, stekta eller förlorade. Vid det laget kanske någon tevekanal passar på att reprisera Svenska Ords långfilm "Ägget är löst" också ...
Men gåtan om vad som kom först, hönan eller ägget, den återstår att lösa.

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Det var väldigt många svenska rätter som föreslogs.....:-) Vi äter faktiskt frittata rätt ofta, likaså spaghetti carbonara. Pad tai är en av mina absoluta favoriträtter. Tyvärr blir det inte så ofta vi gör den. Men när det väl blir så är det desto godare.

  SvaraRadera
 2. jag äter 2 ägg varje morgon, klarar mej till lunch, äggkokaren är den bästa hushållsmaskinen vi har, efter vattenkokaren :)

  Av de 'svenska' rätterna äter jag inte så mycket..

  SvaraRadera
 3. Tog fram äggkokaren till lördagens frukost, firade s a s i efterhand ...

  SvaraRadera
 4. Jag såg faktiskt nåt program igår på tv (Kunskapskanalen?) som svarade på frågan om hönan eller ägget.

  Svaret var ägget. För de där djuren som fåglarna kom från lade också ägg.

  SvaraRadera
 5. Ditt bloggnamn är roligt, hittade din blogg först i dag då jag sökte lite passande bilder för min egen blogg till ett inlägg som talar för sig själv. Hoppas det är ok att jag lånar din "ägg-höna-bild", loggar självklart till dig. Har inte hunnit läsa något här än men ser fram mot lite (mycket) troligen intressant läsning.
  Marie Leya

  SvaraRadera