lördag, juli 09, 2011

Att stå vid frestelsernas berg

Jonas Gardell är en man som älskar att provocera. Möjligen har det blivit allt svårare med tiden. Nu blir ingen längre särskilt illa berörd av att han är kristen homosexuell och ofta pratar om sin man och deras barn, till exempel, det har, konstaterar Gardell själv, snarare ökat hans charmknutte-potential.
Men kanske har han nu funnit en nisch som verkligen kan reta folk, av alla kön.

Gardell har gett sig själv shopping-stopp.
I två år ska han fortsätta att använda de kläder han redan har. Inget nytt ska klämmas in i de redan överfulla garderoberna. Där hänger redan allt han behöver samt mer därtill.
Och, visade det sig, reaktionerna när han berättade om detta beslut för sin omgivning blev kraftiga. Gardell intervjuades av Helena von Zweigbergk i P1-programmet ”Oförnuft och känsla” om sitt klädköpstopp och hur folk reagerat.

Eventuellt är det så att han hittat en riktigt öm punkt som många i hans stora publik har, medvetet eller omedvetet: det finns för många plagg, vi bär hem för många nya prylar som vi knappt hinner använda – och de får faktiskt inte plats, hängarna är redan fulla, ibland i dubbla lager.

Att sätta stopp för
alltför stora utsvävningar i närmsta köpcentrum är naturligtvis sunt. Andra har gjort det, och lyckats med projektet. Hur det nu ska gå för Jonas Gardell får vi kanske veta i hans nästa bok eller någon annan sorts framträdande.
Kanske tycker han sig stå inför frestelsernas berg? Och kanske vet han, instinktivt, att han kommer att klara sig ända till toppen, utan att falla?

I väntan på besked om resultatet kan man med fördel läsa romanen ”Frestelsernas berg”. En lysande bok av just Jonas Gardell, en roman som har några år på nacken, men som tål en omläsning. I stället för att köpa ännu en pocket och försöka klämma in i bokhyllan … för om jag ser till min egen köplystnad skulle ett bokköpsstopp vara minst lika passande som ett klädköpsstopp!
Men när jag står inför frestelsernas berg är anden svag. Såväl i bokhandeln som i modebutiken. Bara att erkänna.

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

 1. Jag tycker väldigt mycket om Jonas Gardell, som författare, provokatör, estradör och allt vad man nu kan kalla honom. Han skulle jag vid tillfälle vilja möta och bara sitta och prata med en kväll.

  Men klädsmak kan han ju inte ha. Hur kan han ha för mycket i garderoben som ständigt uppträder i utslitna t-shirts och jeans? Han kanske köper de färdigslitna.....:-)

  SvaraRadera
 2. Cicki, jag tänkte faktiskt nåt åt det hållet också ... visst brukar han alltid se lite halvsjavig ut? men det är väl en medveten stil det också, och även slitna t-tröjor kan säkert fylla mer än en garderob!

  SvaraRadera
 3. Sjavig tisha och slitna jeans kan väl vara en scenimage som funkar för de texter Gardell framträder med. Tänk efter själva hur annorlunda man antagligen skulle ta emot dem om han hade varit snofsigt klädd -- i alla fall tror jag att jag skulle ha funnit trovärdigheten lägre då. Privat är han kanske helt annorlunda klädd.

  Tack för lästipset -- ligger lite efter på Gardellfronten och är glad över knuffen. Och nu fick jag mig en funderare: jag försöker verkligen handla mindre, såväl av kläder och böcker som av allt annat. För egen del skulle jag garanterat klara två års stopp på klädsidan -- det är mer en viljesak. Men jag har ju en fem- och en åttaåring och åtminstone för den äldre av dem bleve det nog lite väl svårt att göra två års uppehåll med klädköpen ...

  Fast svensken har visst köpt lagt 40 procent mindre på kläder hittills i år än hen gjorde ifjol: man får hoppas att det är en trend och inte en engångsföreteelse.

  SvaraRadera