lördag, juli 02, 2011

Vid sängkanten

Definitionen på svensk sommar är att temperaturen håller sig över tio plusgrader även nattetid, har jag för mig. Nu är det läge att undra var den där gränsen går i tropikerna? Om det kanske är där vi råkar befinna oss just nu?
Klockan fyra i natt vaknade jag nämligen av att det var varmt och tog en sväng förbi termometern. Den visade 21 grader, på väg mot 22. Ja utomhus alltså, för tydlighetens skull! Rent tropiskt, om du frågar mig. Och samtidigt lite fantastiskt.

Om man vistas länge och ofta i tropiskt klimat blir luftkonditioneringsapparater nästan ens bästa vänner i livet, räddningen i nöden. Nog för att jag vet att det finns de som inte håller med mig om det, men i mitt fall är det fullständigt klart: utan a/c hade jag inte härdat ut på den tiden jag jobbade i varmare trakter. För all del, på dagen kan det gå an om man bara har tillgång till dryck och skugga åtminstone fläckvis och stundtals. Men på natten! Även apparater som väsnas blir alldeles uthärdliga, eftersom de kyler ner rummet man försöker vila i.

En semesterresa till Rhodos höll verkligen på att knäcka mig. Låg och flämtade i nattmörkret, bakom stängda fönster (det var myggområde till råga på allt). Steg upp fullständigt utmattad och dödstrött dag efter dag. Tills jag kom på Knepet. Tog mitt överlakan, höll det under kranen, vred ur så att hela blev jämnt fuktigt. Under det våra tygstycket somnade jag riktigt gott. Men så snart lakanet torkat vaknade jag igen av värmen – bara att göra om vandringen till badrummet och sedan somna om, blötlagd på nytt. Perfekt!

Nu har vi haft flera somrar med riktigt varma perioder också här hemma. Och i fjol gjorde jag äntligen slag i saken: investerade i en fläkt. Hade tur som en tokig, fick elfirmans allra sista exemplar. Det är alldeles uppenbart att jag är långt ifrån ensam svensk om att ha insett behovet av en maskin som får luften att cirkulera runt ens vilande lekamen.

Så när jag vaknade i natt insåg jag snabbt felet: jag hade glömt att sätta på fläkten innan jag somnade. Ett problem som gick fort och lätt att åtgärda. Och som får Stockholms tropiska nätter att framstå som både exotiska och tämligen fantastiska. Bara luften inte står stilla vid sängkanten. Där ska nämligen fläkten stå.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. Fläktar i tropisk värme är livsuppehållande vill jag påstå men oljudet kan få en till gränsen av ett nervsammanbrott... och därför brukar jag ha öronproppar. De släpper visserligen igenom en del ljud men bättre än inget. Och ibland kanske man behöver höra ifall ngt oväntat händer medan man sover. :)

  SvaraRadera
 2. Ja med en fläkt kommer man långt - fast modern a/c är ännu bättre för det mesta.

  SvaraRadera
 3. vi klarar oss, om vi stänger värmen UTE på dagarna och släpper in kylan på kvällen (i mörker för att inte väcka myggorna :)

  SvaraRadera
 4. DRAG kallades det förr, gamla var livrädda...

  SvaraRadera
 5. Kylan, Hannele?!? 21 grader mitt i natten!

  SvaraRadera
 6. Hatar ljud när jag ska sova... blir klarvaken. Så altandörren är öppen istället. Grannarna sover nämligen på nätterna där jag bor och det är tyst och lugnt.

  SvaraRadera
 7. Anonym9:28 em

  Just det - fläkten på hemma när man blivit blöt i hårbotten..
  Sen har jag alltid med en eller två solfjädrar i väskan. Fått många avundsjuka blickar på heta stadsbussar.
  Visst är det underbart att vi fått såna här "problem" i Sverige!!!
  :)
  Overboard

  SvaraRadera
 8. Apropå solfjädrar - Overboard vet nog som andra av mina flitigare besökare att jag äääälskar mina solfjädrar - så såg jag ett par minuter av dagens bröllop i Monaco. Och som folk viftade! Såväl inne i katedralen som ute på torget där de icke inbjudna följde vigseln på storbildsskärmar. Solfjäder är ett måste i varje kvinnas handväska! Oavsett ålder!

  SvaraRadera
 9. Tyvärr blir jag snuvig av såna däringa fläktar. När det blir riktigt varmt fuktar jag diskhanddukar och lägger in dem i frysen, otroligt skönt att ha på sig på nätterna.

  SvaraRadera
 10. Tack Vonkis, ett tips till - en variant på mitt blötlagda grekiska lakan, inte sant?!

  SvaraRadera
 11. Ja, nu har jag ingen snö att kyla mina fötter och ben i innan jag lägger mig, men att slänga upp en fot i taget i handfatet och spola kallt kyler rätt bra det med.

  Jag har en fläkt, men den hörs! Och det svaga ljudet blir hemskt högt när allt är tyst.

  AC har vi bara på nedervåningen, tyvärr... men sängen därnere är inte så skön, så jag smälter hellre i min egen. MEN - jag har frusit i nästan 50 år, så det gör inget att jag slipper frysa nu.

  SvaraRadera
 12. Bloggblad - du har a/c hemma - om än "bara" på en våning!!! jag blir SÅ avundsjuk!

  SvaraRadera
 13. Anonym2:07 em

  A/C för att kyla ner rummet och sen gärna en fläkt, men den ska vara tyst samt roterande så att man inte får nackspärr när man ligger helt still och sover skönt.
  Fast fuktade lakan eller trasor funkar också, så klart. Det värsta är att få ihop till el räkningen när den kommer.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 14. vid 21 grader kör man med avslappning..

  SvaraRadera