onsdag, oktober 10, 2012

VM i litteratur

Dags för VM i litteratur igen. I morgon smäller det, så att säga.
Jag har i åratal haft tre kandidater till Nobelpriset: Joyce Carol Oates, Margaret Atwood och Mario Vargas Llosa. Nu vann ju han guldmedaljen för ett par år sedan, så nu har jag bara de två damerna  kvar på min lista. Heja, tjejer!

Men tänk om världsmästerskapet i litteratur avgjordes i flera grenar – vilka intressanta namn som skulle kunna bli heta!
Flitigaste författaren – Terry Pratchett seglar upp som storfavorit, med över fyrtio titlar i fantasygenren.
Eller snabbast när det gäller att bli översatt till många språk – EL James ligger bra till.
Flest sidor skrivna innan något publicerats – Stieg Larsson skulle kunna få det, postumt, för serien om Lisbeth Salander. Alla tre manuskripten var klara när de kom i en plastkasse till Norstedts.

Snabbast säkrade filmkontrakt – Anders Roslund och Börge Hellström sålde filmrättigheterna till debuten ”Odjuret” innan boken fanns att läsa. Fast vi har förstås inte sett filmen ännu, åtta år senare.
Bäst inkännande i mannens psyke – får jag föreslå John Updike för serien om Haren, Harry Angstrom. Fast Updike skulle ha kunnat få finpriset också om han bara inte gått och dött.

Bäst inkännande i kvinnligt psyke – var så god, Jonas Gardell, som med ”Frestelsernas berg” fick läsaren, oavsett kön och ålder, att förstå hur det är att vara i 70-årsåldern och leva med livmoderframfall.
Bäst i att skildra grym ensamhet – ännu en svensk pristagare: Elsie Johansson med ”Kvinnan som mötte en hund”.
Suverän i det lilla formatet – ”Drottningen vänder blad” (123 sidor) skulle kunna ge Alan Bennett titeln, i konkurrens med franska Annie Ernaux som skrivit bland annat ”Kvinnan” (89 sidor) och ”Sinnenas tid” (72 sidor).

Och då har jag bara med böcker som jag själv läst, med undantag för Pratchett. Jag har lite svårt för fantasy, det är bara att erkänna. Dessutom har jag hittills bara köpt men inte hunnit läsa "Femtio nyanser". 
Listan över tävlingsklasser kan göras längre.
Men du har säkert en egen lista på författarnamn som skulle inte bara kvala in, utan allvarligt utmana mina världsmästare!

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

  1. Förrförra året när Vargas Llosa fick medaljen ropade jag ÄNTLIGEN men det var ingen "rätt gissning" utan snarare en önskan från min sida. I år hoppas jag på Maryse Condé.

    Jag misstänker att du raljerar men det finns ju andra litteraturpriser för de kategorier du räknar upp: Booker, Pulitzer, Nordiska rådets, Hugo (sci-fi) osv. :)

    SvaraRadera
  2. Vargas Llosa var ett ÄNTLIGEN!
    Condé har jag hemma, oläst dock. Vilket naturligtvis är en indikation på att hon kan få priset ...
    Jo det finns många fina priser. Jag brukar köpa exvis Pulitzer-vinnaren - blev förvånad när jag upptäckte att i år blev det ingen!
    Nordiska rådets pris t Merethe Lindström ligger också hemma och väntar. Ack alla dessa böcker man inte hinner med!

    SvaraRadera
  3. Sofi Oksanen har skrivit både om det stora och det lilla och är inte populär i Sovjet, så hon ligger bra till, men är så där femtio år för ung...-

    SvaraRadera
  4. det var liksom typ för 100 år sedan en finne fick Nobelpriset

    SvaraRadera
  5. Anonym3:15 em

    Och så blev det alltså "Mojan" som fick priset. Eller Mo Yan som han väl egentligen heter.
    Nu gäller det att uppdatera sig. Har aldrig hört talas om honom tidigare. Har du?

    Kulsprutan

    SvaraRadera
  6. Nej nej och åter nej. Hade aldrig hört talas om denne man. Det verkar inte så många andra (svenskar) ha gjort heller - men i Kina är han kanske en bästsäljare?

    SvaraRadera