onsdag, oktober 03, 2012

Varför byter vi inte oftare?

Det här var en udda företeelse på den nyss avklarade bokmässan i Göteborg.
Mitt ibland alla försäljare som desperat försökte övertala den framrusande allmänheten att köpa ännu en bok fanns det här anspråkslösa ståndet, där böckerna faktiskt var gratis. Under förutsättning att man hade med sig en egen att lämna i utbyte, alltså.

På bordet framför Joakim Karlsson låg ett varierat utbud: deckare, romaner, fakta, under skylten "Byt bok här". En alldeles färsk succésäljare hade också hamnat där. Det var Mari Jungstedt som i förbifarten donerade ett signerat ex av sin senaste Gotlands-historia "Den sista akten". Hon tog inget i stället, visade bara sin solidaritet med en god tanke. Hennes upplagor är förvisso av en storleksordning som tillåter henne att dela ut lite gratisexemplar ...

När söndagen, sista mässdagen, led mot sitt slut erbjöd Joakim två volymer för en. Jag vet inte om han blev av med allt innan stängning, även om det var ambitionen.
Joakim är också engagerad i Stora Bokbytardagen, som brukar arrangeras i maj varje år, på många olika platser i landet, ett äventyr som han hoppas ska växa.
.
Men ingenting hindrar oss från att byta böcker lite var och när som helst. Vi har faktiskt en hylla på jobbet som funkar så. Vilket är praktiskt om man någon gång lyckas rensa, för i stället för att slänga är det mycket roligare att tro att någon annan blir glad över nya tillfällen till läsning.
Varför byter vi inte oftare?

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

  1. snyft, hade ju inget att byta med,kunde ju inte lämna ifrån mina nya böcker... Men han var trevlig :)

    SvaraRadera
  2. I min vänkrets byter vi böcker med varandra rätt ofta. Dessutom köper vi ju billigt på loppis och lämnar in det vi har läst. Det blir också en form av bytande där det även finns ett bra ändamål i slutänden. En win-win-situation, kan man säga.

    SvaraRadera
  3. Jag tar med till jobbet, går till Myrorna, erbjuder gäster att plocka. Men hamnar aldrig på minus, det blir bara trängre på hyllorna ...

    SvaraRadera