söndag, november 15, 2015

Ett köttberg som vägrar checka ut ...

Född på 40-talet. Barn på 50-talet. Tonåring på 60-talet. Ung på 70-talet. Full fart på 80-talet, barn, familj. 
Och så plötsligt, utan att man egentligen förstod hur det gick till, pensionär på 2010-talet. Vad var det som hände?

Vi hade inte kylskåp förrän på 50-talet (det fanns skafferi). Då fick vi ett, ett stort, och jag stavade mig fram till namnet: friggidajre (Frigidaire). En dag bjöd mamma på nymodigheten glass. Den gjordes som tärningar i kylskåpets frysfack, på grädde, äggula, socker och färska bär. En lekkamrat undrade om han kunde få den lite uppvärmd eftersom den var så kall i munnen ... nyheten gick alltså inte hem direkt hos alla ...

Vitlök existerade inte. När ketchupen dök upp på middagsbordet var den en sensation. Varuhuset i den lilla staden hette EPA. Fick så småningom konkurrens av Domus och senare Åhléns. ”Mjölkbar” var en sorts lunchställe /.../

Foto SVT
Vad var det då vi åstadkom? Och vad har vi ställt till med? Det är grundfrågorna i den tv-serie i sex avsnitt som har premiär idag, kl 20 i SVT2. Finns förstås också på SVT Play.

"Köttberget checkar ut" bygger på en idé av Claes Elfsberg och han leder också programmen. Tolv framstående 40-talister medverkar och jag, själv född på 40-talet, har haft nöjet att arbeta med serien. Och jag är typisk för generationen, precis som programmets gäster: vi må tillhöra ett köttberg, men vi checkar inte ut. Inte riktigt än!

Läs hela textenNews55, sajten för dig som vill ha nyheter och "erfarna tankar" men inget trams!
Kommentera, dela, länka gärna!

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

  1. Anonym11:31 fm

    Vilken tur att det inte krockar med "Bron"!

    SvaraRadera
  2. Anonym12:03 em

    Säkert GEO-blockat :(
    Det låter intressant men varför heter det "köttberg"?

    Kulsprutan

    SvaraRadera
  3. Kulsprutan - "köttberget" var den etikett 40-talisterna fick av en socialdemokratisk minister för rätt så länge sen. Vi kallas också "jätteproppen Orvar". Och nej, jag tror inte på geo-block, programmet är helsvenskt.

    SvaraRadera
  4. Funderade också på varför det hette köttberget. Lite för tidigt att checka ut tycker jag också som tillhör 30-talisterna och ännu inte checkat ut.
    Känner igen mycket av vad du skriver trots att jag var tonåring på 50-talet och hade bildat familj redan i slutet av årtiondet.
    Jag får väl titta på SVT play i morgon om jag hinner även om det inte är helt aktuellt för mig :-).
    Ingrid

    SvaraRadera
  5. Mysiga minnen - men ordet köttberg är hemskt... ska titta.

    P.S.
    hälsningar från ett varmt Göteborg, fortfarande +10°C

    SvaraRadera
  6. P.P.S.
    jag åt inte uppvärmd glass men minns när min mormor värmde soppa i sin första plastskål på järnspisen... hon gjorde det bara en gång.

    SvaraRadera
  7. Vitlök! Det var en sådan kulinarisk sensation när det kom till södra Dalarna. Då – det måste ha varit på 60-talet – gjorde man skaldjurssallad med vitlökssmak när man ville vara lite kontinental. Det gick till så att man blandade kokta ägg i klyftor med burkräkor, burkkrabba och burksparris. Den skål som man blandade salladen i preparerades genom att man skar itu en vitlöksklyfta och gned skålens sidor med den. (Var man vara riktigt djärv gned man med den andra halva klyftan också.) Voilà, skaldjurssallad med vitlökssmak på 60-talsvis!

    SvaraRadera
  8. För dig som vill se programmet på Play:
    http://www.svt.se/kottberget-checkar-ut/se-program/kottberget-checkar-ut-sasong-1-avsnitt-1?autostart=true

    SvaraRadera
  9. Och han som myntade uttrycket "köttberg" var Per Nuder (S), det glömde jag visst skriva. En av Göran Perssons närstående.
    Hannele - plastskål på järnspis - ingen höjdare ...
    Karin - helt fantastiskt: man gned skålen!!! :-D
    Ingrid - jag tror nog att du kan få en hel del ut av programmet du med!

    SvaraRadera
  10. Vad många roliga minnen! Glass på överbliven vaniljsås och grädde. Flagig men spännande! När det var kalas hemma, köptes en glass i kolsyreis som rök så tjusigt... Kanske hände det bara en eller två gånger, men minnet av den glassen är stark.

    Fonduegrytan skulle man också gnida med en halv vitlöksklyfta, minns jag. Det var -75.

    Jag såg min första paprika i en affär i Malmö, -59. Jag var såååå nyfiken på hur den smakade. Säkert jättegott. Det var fel. Året efter fick jag smaka. Beskt...

    Musikanta: men nog minns du 50- och 60-talen? Man måste inte vara född på 40-talet för att ha glädje av de härliga filmerna och intressanta diskussionerna.

    SvaraRadera
  11. Intressant, go musik och fina bilder från Göteborg. Maken är född -59 men jag ska rekommendera... Jag var faktiskt i Kungsträdgården 1971 och skrev på att almarna ska bevaras - så jag får titta på nästa avsnitt med.

    SvaraRadera
  12. Jätteroligt! sa min unge make om programmet.

    SvaraRadera
  13. Tack Hannele. Jätteroligt att ni gillade det!

    SvaraRadera
  14. Vi ser fram emot nästa avsnitt :)

    SvaraRadera