tisdag, februari 09, 2016

Tisdagstema KREATIVITET

Det sägs att människans kreativitet kan bättras på med hjälp av yttre betingelser. Vilket skulle betyda att rummet du valt att sitta i också påverkar det du sysslar med. Färgval, ljusinsläpp, prylar blir viktiga faktorer kring skapandet, som kan vara av alla möjliga slag: kanske stickar eller virkar du, broderar på fri hand, målar, skriver, scrapbookar eller knådar lera.

Men vill du att någon iakttar dig medan du är mitt uppe i ditt skapande? Jag vet att jag själv, och många med mig, avskyr om en människa ställer sig bakom min rygg och börjar kolla det jag har på datorskärmen, det kan vara text eller bilder eller helt enkelt en sida på den sajt dit jag just surfat.

Därför hajade jag till när jag mötte tapeten ni ser på bilden. En sorts dekor jag aldrig skulle vilja ha i min närhet. Skulle nog inte få någonting ur händerna, av vilket slags skapande som helst, med alla de där ögonen omkring mig. Och inte går det att uppmana dem att flytta på sig eller titta åt annat håll heller ...

Det är alltså veckans tisdagstema som är KREATIVITET och det kan ju vara så mycket. Den som designade den där tapeten var förstås också nyskapande, i sin nisch. Ansiktstapeten måste ju sitta på ett hyggligt stort antal väggar, även om den aldrig kommer in hos mig!

Men det kan också handla om att förvalta gamla traditioner i nya former. Som i broderiet från Guatemala på bilden nedan. Där finns den viktiga nationalsymbolen, quetzal-fågeln, med sin extremt långa stjärt (mycket längre i verkligheten än i den broderade versionen), men där finns också glada katter och färgstarka blommor. Kreativiteten går hand i hand med traditionen, helt enkelt.

Och som betraktare blir man på lite bättre humör, inte sant? Rent av lite smittad av den sortens skaparlust, kanske?

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Jag håller med dig ang det där att han någon hängandes över axeln, men jag tyckte ändå att tapeten var häftig, det var det första jag tänkte på innan jag äste din text :D

  SvaraRadera
 2. Nej, jag avskyr också när någon står och läser över axeln, även om det inte är något hemligt.
  Då jag växte upp hade vi en tavla på en dam med ögon som liksom tittade på en var man än var i rummet. Samma som tapeterna nästan. / Britt

  SvaraRadera
 3. Härlig skaparglädje i broderiet både till färg och form! Tapeten kan nog vara bra någonstans men hemma hos mig platsar den inte!
  Ha en bra dag! Själv tar jag ledigt ett par tisdagar framåt, ska ut och resa.

  SvaraRadera
 4. Den tapeten skulle jag inte heller vilja ha, men gärna broderiet!

  SvaraRadera
 5. kul när gamla traditioner lever upp

  SvaraRadera
 6. Meeen vilken helläcker tapet! Och broderiet är inte dumt det heller. Ja jag tro faktiskt att tradition är helt oundgänglig för ett fritt skapande :)

  SvaraRadera
 7. Jag blir alltid så imponerad över att det finns sådana mängder med kreativa människor överallt - som bara är amatörer. I all sorts hantverk! Skulle heller inte vilja ha den tapeten på min vägg men gärna den från Guatemala om det hade varit en tapet.
  Ingrid

  SvaraRadera
 8. Spännande färgglada djur i Guatemala, påminner i tanken lite om dalarnas kurbitsmålning även om det mest förekommer på möbler.
  Ögontapeten, ja, vem vill ha dessa ögon som följer en vad man än gör och var man än rör sig i rummet. Säger som du, inte i mina rum!

  SvaraRadera
 9. Broderiet från Guatemala är nog tänkt att användas som duk. Cirkamått 100x75 cm.

  SvaraRadera
 10. Jag håller med dig om att tapeterna känns lite oroliga. Själv gillar jag lugna dämpade färger för att kunna vara kreativ och i baland.

  SvaraRadera