torsdag, maj 26, 2016

Till skatans försvar

Du har också hört det. Hur en kvinna plötsligt kallas för ”skatan”.  Det är inte menat som beröm, tvärt emot.

I nidbilden av skatan ligger att hon är tjuvaktig, ständigt snattrande och dessutom i pråligaste laget. En dag när inte håret velat lyda kam och borste kan också frisyren komma att kallas för skatbo. Allt egenskaper som slentrianmässigt kan tyckas passa för fruntimmer man inte är särskilt förtjust i. Till saken hör att den mänskliga ”skatan” sannolikt har fyllt åtminstone 50, troligen lite mer.

Men hur orättvist är inte detta! Här rör det sig om en varelse som är ett enda stort föredöme! Förvisso har skatan, som är en av Sveriges allra vanligaste fåglar, en hel del gemensamt med många moderna kvinnor. Den är klädd i svart och vitt. Den är social och uppehåller sig gärna nära människor, som ville den umgås. Den är smart. Den är monogam, byter ogärna partner. Om den ena halvan i paret dör söker sig överlevaren dock en ny livskamrat, en yngre … Den är allätare och visst, ett intresse för blänkande och glittriga föremål har kunnat konstateras. Vem kan kritisera det? Denna ståtliga fågel ....

Läs hela min hyllningstext till den så orättvist behandlade skatan på News55, nyhetssajten för dig som vill hänga med men vill slippa tramset. Berätta om sajten för fler, kommentera, dela väldigt gärna (enkelt att bara klicka på Facebook-ikonen här nedan)!

Skatan inspirerar också konstnärer. Fågeln på bilden till höger är gjord i keramik av Britt Lidén från Hernö konst & hantverk.
Och skatporten nedan läser du mer om här!


Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. den sanna nidbilden är att skatan förstör planteringar i trädgården (granne skällde på vår lilla katt att den förstört hennes rabatter - men sedan fick hon se att de var skator)

    Därför har jag lite hat-kärlek, vi har en skatbo i körsbärsträdet nu. Och vi äger både tavlor och en klocka med skatpar på.

    SvaraRadera
  2. Skatan är otroligt vacker, skimrar liksom i det svarta. Men...jag vill inte ha dem steppande på mitt fönsterbleck tidiga morgnar! Sen är det lätet...

    SvaraRadera