torsdag, januari 11, 2018

Ajöss jul

Bara några darrande barrande timmar kvar innan det är dags att ta adjö av julen igen. Inte för att det är ett särskilt smärtsamt avsked, men det är rätt så arbetskrävande om sanningen ska fram.

Fast nu är det ju inte fram något ska, utan bort. Granens prydnader ska plockas tillbaka i sina lådor, de röda blomkrukorna förpassas till källarens mörker innan de får byta plats med de vita nästa gång. Sak samma med tomtemuggarna och de där ljusstakarna som egentligen borde kunna få synas året om, men trots att jag verkligen älskar glasstjärnorna från Ikea brukar de få vila.

Vilar gör också julgranen på tallriksunderläggen från Marimekko (bilden överst). Köpte dem nog med tanke på barnen på 90-talet, men har envist hållit fast vid dem och nu har de fått bära frukostkaffet och mackorna med julskinka.

Får plötsligt en ingivelse och googlar "Marimekko placemats". Och har man sett på maken: det finns några att köpa på nätet  för 400 kronor styck!
Där ser man: bra design lönar sig. Inte för att jag minns vad jag en gång betalade, men deras värde har definitivt stigit! Trots att de är anonyma, d v s inte har ett designernamn. Jag har efterlyst det hos företagets kundtjänst, ska bli intressant att se om de levererar ett resultat.

Nu konstaterar jag bara att innan man vet ordet av är det jul igen, och då blir det dags för repriserna, då dyker de gamla godingarna upp igen! Fast först blir det väl en och annan semla ...

UPPDATERING: Marimekkos kundservice levererar! Den som formgav de där jultabletterna heter Jatta Salonen. Namnet nytt för mig, men helt uppenbart inte för Marimekko, där hon jobbade åtminstone på 80-talets senare hälft!

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. hittade en liten Marimekko-gardin på loppis till hallen, maken vill ha mer Mumin till köket.
  Inte budget, men passar även korta tjocka tanter:
  http://hannelesparadis.blogspot.se/2013/10/marimekko.html

  SvaraRadera
 2. först gym, sedan konditori!

  SvaraRadera
 3. Nä konsten med Marimekko är väl att ha kvar de gamla dyrgriparna, som jag har - både tyger (årets julgardin!) och kläder! Idag är det rysligt dyrt att handla där. Det var det iofs på 70-talet också, men bäst-före-datum har bevisligen inte passerats!

  SvaraRadera
 4. inte på oss heller ❤️

  SvaraRadera
 5. Nä, självklart inte Hannele!!! :-D

  SvaraRadera