onsdag, januari 31, 2018

Hygge – eller inte?

Naturligtvis ska också denna vecka ha sin egen topplista, med eget ämne som Mia i bokhörnan bestämmer. Och nu är nyckelordet bra böcker från Danmark!

"Vilken hand vill du ha?"  om en mamma och hennes dotter och ett i många stycken hopplöst liv.  Vita Andersen skrev den, 1987. Den kan möjligen kallas tjejbok, men kan (bör!) gärna läsas också av män. Berörande.

"Markus-effekten" av Jussi Adler-Olsen är en modern och spännande kriminalhistoria om integrationsproblem, diskriminering, brott. Författaren är produktiv och väldigt läsvärd, jag har flera som väntar.

"Kvinnan och apan" är inte alls lika omtalad som "Fröken Smillas känsla för snö", Peter Høegs succéroman. Men den här gillar jag bättre. Faktiskt väldigt bra! Och kolla vilket snyggt omslag! Som en tavla av Paul Gaugain!

"Thereses tillstånd" är första delen i en trilogi av Hanne-Vibeke Holst som jag gillat. De två övriga delarna heter "Det verkliga livet" och "En lycklig kvinna". Huvudpersonen är tv-journalist, men låt inte det avskräcka er!

"Ett fritt och muntert lik" är en tunn liten sak av Suzanne Brøgger, som skrivit så mycket som feministerna dragit nytta av. En häftig dam som skriver bra, men trots att jag har fyra av hennes böcker i hyllan minns jag egentligen väldigt lite av dem.

När jag tänker efter visar det sig att jag läst betydligt fler norska författare än danska. Det kanske man borde göra något åt? Även om det nog gör att man hamnar rätt långt från det som anses som typisk dansk hygge, ett begrepp som faktiskt fått en alldeles egen bok som blivit succé.

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Jag har inte läst något av Høeg, men jag har sett filmen Fröken Smillas känsla för snö och den gillade jag. Har funderingar på att läsa något av honom också.

  SvaraRadera
 2. Då föreslår jag verkligen Kvinnan och apan!!!

  SvaraRadera
 3. Suzanne Brøgger har varit ganska produktiv, hon skriver fortfarande, jag gillar hennes humor.

  SvaraRadera
 4. Det var längesedan jag läste något av Hanne-Vibeke Holst. Jag gillade hennes
  sätt att skriva. Nu ska jag titta efter hennes "Therese tillstånd".
  Jag gillar att få tips på böcker.
  Jag är ofta inne hos dig och läser men det blir inga kommentarer, vilket
  beror på att jag sitter vid datorn rätt sent och då blir det bara läsning.
  Jag skall skärpa mig.
  Ha det bra.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 5. har inte läst just de här titlarna, men författarna känner jag till. Håll käften och var söt läste jag av Vita Andersen.Jussi Adler - Olsen står i hyllan men blir visst aldrig läst. Smilla har jag både läst och sett, men jag var inte förtjust. Holst har jag läst annat av liksom av Brögger.

  SvaraRadera
 6. Hannele - Brøgger är kul när hon pratar också!
  Polargrevinnan - roligt att du återkommer och i a f kommenterar nån gång!
  Nrs Calloway - Hold keft har jag också läst, också bra. Jag föll inte heller i farstun för Smilla, men det gjorde ju nästan alla andra. Adler-Olson ska jag läsa mer av.

  SvaraRadera