onsdag, januari 24, 2018

Dit vill jag resa!

Man brukar säga att den som inte har möjlighet att resa på riktigt får ta vara på andra sätt än att gå ombord på fartyg, flyg eller tåg. För att resa i fantasin kräver ingen packning, inga visum eller hotellbokningar. Det kan räcka med en bok!

Lite så har kanske Lyran tänkt när hon gett oss ämnet för denna veckas Tematrio:
Berätta om tre böcker som utspelar sig i ett land/en stad du gärna skulle vilja besöka irl!
OK nu kommer jag: Brasilien, Island och Sydafrika!

"Gabriela  nejlika och kanel" (Gabriela, cravo e canela). En av Brasiliens största författare, Jorge Amado, lät ofta sina historier utspela sig i den av många som rent paradisisk beskrivna delstaten Bahia i landets nordöstra hörn. Å så gärna jag vill åka dit! Människorna, naturen, stränderna, musiken, caipirinhan! Just den här boken är en av flera av Amados som också blivit film.

"En mörderska bland oss" (Burial Rites). Att den unga utbytesstudenten Hannah Kent från Australien lyckats sätta sig så väl in i isländsk historia upphör inte att imponera. Själv har jag hett åstundat att resa till Island i ungefär femtio år. Ser inte ut som om jag kommer fram, nägonsin.

"Agaat", en riktig tegelsten ursprungligen skriven på afrikaans av Marlene van Niekerk. En historia som utspelar sig i Sydafrika och som lät mycket talas om sig när den kom, för fem år sedan. Jag skulle läsa, tänkte jag. Men bangade inför omfånget: 712 sidor. Fast när jag nu påminns om den ska jag kanske tänka om. För till Sydafrika vill jag gärna resa, kanske får jag nöja mig med att göra det som bokläsare!

Boken handlar om den svarta Agaat som tar hand om en vit kvinna som drabbats av den ohyggliga sjukdomen ALS, en neurologisk obotlig sjuka som jag sett på nära håll, så det kanske är ytterligare ett motiv för mig att ta tag i Niekerks roman.

Hittar desutom ett citat ur recensionen i New York Times som verkligen borde få vem som helst att vilja ta del av berättelsen: "Böcker som 'Agaat' är skälet till att människor läser romaner och att författare skriver dem."
Wow! Undrar hur Niekerk firade de lovorden?!

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. En mörderska bland oss har jag läst. Agaat står oläst i bokhyllan. Island och Sydafrika är spännande platser att besöka. Brasilien hade jag också i min trio, men med en annan bok.

  SvaraRadera
 2. Agaat är jättebra! Island är jag också sugen på att besöka

  SvaraRadera
 3. en tur per år till något anglofiliskt ❤️
  inga varma länder, snart blir det Idre Fjäll

  SvaraRadera
 4. så Brasilien och Australien hoppar jag

  SvaraRadera
 5. Hannele - Australien borde ju ändå tilltala anglofilen i dig ...

  SvaraRadera
 6. Island verkar som ett spännande ställe. För sådana tjocka böcker på över 600 sidor brukar jag manipulera mig att tänka på som två böcker i ett, känns något lite enklare att ta sig an dessa då. ;)

  SvaraRadera