tisdag, januari 30, 2018

Rasism och slaveri blir bra böcker ...

Intressant tema för denna veckas boktrio, initierad av Lyrans Noblesser som vanligt: Berätta om tre bra böcker eller filmer som handlar om rasism/slaveri! och eftersom Lyran själv "snott" tre superbra exempel som jag håller med om rakt av får jag anstränga mig lite mer och komma ihåg tre egna ...

"Ett ögonblick i vinden" (An Instant in the Wind) av sydafrikanen André Brink är en mycket ojämlik kärlekshistoria som jag älskade när det begav sig. Utspelar sig på 1700-talet mellan den vita Elisabeth och den svarta slaven Adam.

"Niceville" (The Help) av Kathryn Stockett låter läsaren bekanta sig med det svarta tjänstefolket i amerikanska Missisippi. Kvinnorna går en ständig balansgång mellan att vara de vita barnens fungerande mammor, samtidigt som de ska hålla sig ur vägen, inse sin plats. Och slåss för sin existens. Stark.

"The Man" av Irving Wallace hittar jag ingen svensk titel på, fast det måste ju finnas. Boken kom 1964 och handlar om det då otänkbara: USA har fått sin förste svarte president. Barack Obama bara måste ha läst den ... fast bokens president, Dilman, klarar sig inte lika bra som Obama. Tjock men bra.

Alla dessa tre romaner har filmatiserats, fast jag har så vitt jag minns inte sett bioversionen av någon av dem. Men rasism och slaveri blir bra i bokform och det blev säkert filmerna också!

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. har sett bara en av dessa som film.

  SvaraRadera
 2. Niceville har jag både läst och sett!

  SvaraRadera
 3. Noceville är en riktigt bra bok

  SvaraRadera
 4. "Tjock men bra" - syftar det på boken eller presidenten? :)

  SvaraRadera
 5. Kul att ni håller med mig om Niceville.
  Sanna - på boken! :-D

  SvaraRadera
 6. Spännande boktips!

  SvaraRadera
 7. Niceville är den enda jag känner till av dessa, men inte varken läst eller sett, borde man kanske göra.

  SvaraRadera