söndag, mars 10, 2019

Glad gatukonst

Det finns gatukonst som bara består av fult kludd som åtminstone jag har svårt att få ut någonting av. Och så dyker det plötsligt upp saker som får mig att dra på mungiporna riktigt rejält!

Den här skyltsöndagen bjuder jag på två sådana exempel som gjort mig påtagligt gladare. Körriktningsskylten på Götgatan (Södermalm, Stockholm) har förvandlats till en stiliserad bild av en karusell i full snurr. Livsglädjen syns när behovet av kill-i-magen dyker upp i gatubilden! Verket förefaller ha spanskt ursprung, från Yipi Yipi Yeah.

Glasspinnen som vid första ögonkastet ser ut att vara på väg att smälta där den lämnats på ett fönsterbleck är också en diskret, men fyndig liten konstnärlig yttring, kanske en kommentar till att moderna människor har så lätt för att lita på nånannanismen och bara släppa sitt skräp där de står? Jag har sett flera såna här glassar, signerade Arrow, på Södermalm. Upphovspersonen är svensk.

Skyltsöndag består av många bloggares bilder på skyltar som man lagt märke till och förevigat (ibland med, ibland utan kommentar). BP håller en hand och ett vakande öga över projektet sedan Pumita lämnade Blogglandia.

 Copyright Klimakteriehäxan

Fotnot: Uttrycket "nånannanismen" myntades av journalisten Anders Isaksson på 90-talet och avser att folk iskallt väljer att strunta i saker de borde ta tag i eftersom de förlitar sig på att någon annan ska göra jobbet.

15 kommentarer:

  1. Nånannanismen. Det har jag helt missat att det funnits i skrift. Använder det dock ofta själv. Framförallt när jag hittar skräp i skogen Då utbrister jag ofta: "Vem tror de ska plocka upp efter dem härute?"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller "Din mamma jobbar inte i det här köket ..." Jo Anders Isaksson brukar få credit för ordet. Han var en begåvad man.

      Radera
  2. Kul färdriktning - vid spansk korsning krockade jag med spårvagnen, femton stygn i huvudet på akuten...

    nån annan-typer finns för många av...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blir man lite uppiggad av sånt! Men hu, den där olyckan har jag inte hört talas om!

      Radera
    2. det gick ovanligt bra, på jobbet nästa dag, fick låna scarf av svärdottern, blodig i håret... fick ju inte tvätta:
      http://hannelesparadis.blogspot.com/2010/11/den-kvinnliga-foraren.html

      Radera
    3. Viktigt att kolla trafikskyltar, även om vägen tom från bilar, känd från Göteborgs-Posten och lokalradion:
      https://www.gp.se/sp%C3%A5rvagnskrock-i-majorna-1.1052812

      Radera
    4. Såg ju verkligen ruskigt ut! Vilken tur du ändå hade! Men GP låter inte icke-prenumeranter läsa.

      Radera
  3. Love it! Första gatuskylten har jag också visat upp för nåt år sedan, men visste inte att den var del av en "rörelse". Stort tack för den infon - Yipi Yipi Yeah är ju ett perfekt namn.
    Glasspinnen är en absolut höjdarkreation. Fyndig och otroligt snyggt målad. Sedan fick jag ett skratt som bonus också "nånannanism". Du är en mästare på att uppfinna ord.
    Tusen tack för en toppen skyltning och länken:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj var såg du karusellen nånstans? För mig var den absolut ny, vet förstås inte hur länge den suttit där. Och obs att det var min kollega som uppfann nånannanismen ... det påpekar jag ju faktiskt!

      Radera
    2. OBS glasspinnen är tredimensionell!

      Radera
  4. Har varit dålig på att läsa bloggar på sistone men nu har jag roat mig med att läsa dina senast inlägg, både om skor, hackspett och bokmärken. Däremot kommenterar jag inte varje inlägg utan jag nöjer mig med att skriva att jag gillar allt vad du skriver.
    Ingrid

    SvaraRadera
  5. Vilka häftiga uttryck man kan hitta i storstan! Du kan aldrig gissa vad jag hittade för fotomotiv idag till nästa veckas skyltbidrag....timmerlass. Ja vi lever i samma land, tror jag iaf. Ha en fin ny vecka, det har vi väl ändå gemensamt, tiden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Häftiga uttryck finns väl både i stan och på landet! Önskar förstås dig en bra vecka!

      Radera
  6. Härlig skylt den där med änglar rakt fram tolkar jag det som :)

    SvaraRadera