söndag, augusti 18, 2019

Pocketchocken

Jag är i chock.
OK, precis som det finns grader i helvetet finns det olika steg när det kommer till klassificering av chocktillstånd.
Men ändå.

Det var bara så att jag skulle köpa en bok till en stundande födelsedag. Fast just den här boken var slutsåld hos två nätbokhandlar när jag kollade. Dock såg det ut som om Akademibokhandeln hade försett sig med några ex som fanns kvar i lager.

Alltså gick jag dit (det hade kanske blivit för sent att beställa den på nätet ändå) och minsann, boken fanns. Då kom chocken.
En pocketbok kostar numera 95 kronor. Nittiofem.
-De blev dyrare nyligen, sa en lätt generad flicka i kassan när jag uttryckte min häpnad.
Till saken hör möjligen att Akademibokhandeln gick back med 40 miljoner i fjol, vilket ändå var en liten förbättring jämfört med året innan!

Jag minns som hade det varit i går hur det kändes lockande, billigt, att invänta pocketupplagan av något man längtade efter att få läsa, men lättare och smidigare än sitt inbundna "storasyskon". Och känslan av att få mycket för pengarna! Det var då det!

Visst genomförde jag köpet. Men det hade varit roligare att få den för 45 kronor. Under halva bokhandelspriset.
Man blir ibland tvungen att förstå varför folk överger butiker IRL för att i stället handla på nätet.
Hur sorgligt det än är.

Copyright Klimakteriehäxan

PS I rättvisans namn: Akademibokhandeln har Månadens Pocket för 49 kronor. Men för den som inte vill köpa just de titlarna kan man kolla Ica och Konsum, för där finns ju också böcker - billigare.

8 kommentarer:

 1. Ja, det är inte så konstigt! Känner igen det där precis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rysligt stor prisskillnad, det är ju inte klokt eller hur!?!

   Radera
 2. Det var verkligen en stor skillnad. Men visst är bokhandlarna satta under stor press. Folk kommer in i affären, ber om hjälp att hitta lämpliga böcker, tackar och går därifrån för att beställa på nätet. Generation Gratis vill ha servicen, men vill inte betala för den. I förlängningen kommer det att innebära att bokhandeln med dess service försvinner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Och det är så sorgligt att butikerna är på väg att dö sotdöden, inte bara bokhandlarna utan de andra också - sen blir det snabbmat och kafeer som går i konkurs på löpande band ...
   Och nog fattar jag att butiker kostar att driva: lokalhyra, städning, säljpersonal, OB-pengar ... men sorgligt är det, det kan jag upprepa hur många gånger som helst.

   Radera
 3. Just det! Att pocketböckerna har blivit så dyra är just på grund av nätbokhandlarna som lockar med billigare erbjudanden. Så himla trist.
  Å jag har faktiskt också funderat på att i framtiden beställa böcker från nätet. Det blir liksom lite (läs: mycket) dyrt att köpa "fyra böcker, betala för tre" hos Akademibikhandeln två till tre gånger/månad. Eller så ska jag krypa till kors och skaffa mig ett kort på biblioteket, men det bär emot måste jag säga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har skaffat kort på biblan, efter MÅNGA års uppehåll ... och lånat ett och annat. Särskilt bra om man är ute efter något med några år på nacken. Men butiksdöden är något jag skulle vilja slippa!
   https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2018/11/gor-en-insats-hejda-butiksdoden.html

   Radera
 4. Tror nog att de flesta av oss tycker det är sorgligt att bokhandlarna försvinner, det är ju trots allt roligare att handla i en "riktig" butik - MEN, bor man som jag nästan sju mil från närmsta bokhandel så tackar man sin lyckliga stjärna för näthandeln.
  Är inte heller riktigt säker på att min barndoms bokhandel finns någonstans, där man tog även barn på största allvar, diskuterade böcker hur länge som helst och slutligen tog med mig in på lagret för att hitta något jag inte läst. Det var service det!
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det åtminstone bara gällde bokhandlarna, men det drabbar snart sagt alla branscher! Förstår att man gärna näthandlar om man har långt till shopping, men alla vi som bor närmre skulle väl kunna vara lite mer trogna ... Fast 50% prisskillnad är väl stor. https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2018/11/gor-en-insats-hejda-butiksdoden.html

   Radera