torsdag, december 19, 2019

Det stormar kring Zlatan

Man kan vara rädd för mycket i vår samtid, men få saker skrämmer mig lika mycket som fanatiker. De är alla, utan undantag, en fara för sin omvärld. Den ”tro” de vurmar för kan vara en speciell sorts mat, en religion, hat mot pälsuppfödning eller ilska över giftutsläpp, för att ta några exempel. Ofta har det börjat helt sansat för att sedan accelerera till oacceptabel nivå.

Detta gäller även inom idrotten. Visst, jag hyser den största förståelse för att man älskar en klubb, hejar på dess representanter, gläds åt segrar och gråter över storstryk. Men hallå, låt det stanna där!

När en gudabenådad fotbollsspelare som Zlatan Ibrahimovic vid 38 års ålder blir staty i sin gamla hemstad Malmö är det för att visa stolthet över en kille som startade på noll, eller möjligen strax därunder, för att sedan bli en världsstjärna. Ett exempel på att den som vill och anstränger sig kan komma någonstans, tvärt emot alla odds.

Så tar Zlatan ett nytt steg i sitt liv som (stenrik) affärsman: han köper in sig i Hammarby IF, en klubb i Stockholm.
Det skulle han inte ha gjort. I alla fall inte om man frågar runt på gator och torg i Skåne. Vilken ilska! /forts/

Du läser min krönika till slut om du klickar här, för då hamnar du hos News55, en gratissajt som riktar sig till en lite äldre publik.
Och Zlatan lär det fortsätta att storma kring ...

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. men klubben i Malmö går ju inte att köpa, inte aktiebolag, han vill ju gärna syssla med fotboll, kanske även lite som tränare på gamla dar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Det står också så om du klickan in dig och läser hela texten.

   Radera
  2. "omöjlighet" inte speciellt tydligt

   Radera
 2. Tack för detta inlägg och för krönikan som jag med stort intresse läste. Instämmer helt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du läste, kul att du håller med!

   Radera
 3. Läste (såklart) också hela krönikan, och jag håller delvis med dig, men inte helt!
  Zlatan var och fortfarande är en gudabenådad fotbollsspelare. Ingen tvekan om det. Sveriges "exportartikel" nummer 1 eller kanske 2 efter Björn Borg.

  All heder till fotbollsspelaren alltså!

  Nu är han miljardär och affärsman. Han verkar ha glömt vem som fostrade honom som fotbollsspelare och var han faktiskt kommer ifrån. Han byggde Zlatan Court för ungdomar och han fick sin staty som han invigde i oktober. (https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/svt-sander-live-nar-tackelset-faller) So far so good!

  Att sedan köpa in sig i Hammarby en månad senare gör han endast som affärsman, men det är ändå en "dödssynd". Så gör man bara inte. Det är provocerande mot hans fans, ungdomarna i Rosengård och hans gamla klubb Malmö.
  Personligen tror jag inte att han ens insåg intressekonflikten och konsekvenserna av hans "svek". Han har ju blivit lite storhetsvansinnig på sistone, så det är kanske en "ursäkt" eller rättare sagt en förklaring för hans agerande.

  Han struntar nog högaktningsfullt i om hans staty jämnas med marken, han ser bara pengar. Är dock inte så säker på att hans aktieandel i Hammarby kommer att bli så vinstgivande på sikt, men ändå.

  Tyvärr har jag en viss förståelse för vandaliseringen av statyn, sveket är alldeles för stort för hans fans och alla ungar som såg honom som förebild i Rosengård. Han liksom bad om det om man säger så.
  Man får aldrig glömma att det flesta fotbollsfans inte tänker med skallen utan känner med hjärtat, och det världen över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan acceptera, kanske också förstå, ilskan och frustrationen - eller ska det kallas sorg? Men de yttringar/gärningar det leder till finner jag helt oacceptabla.

   Radera
 4. Du kan verkligen skriva krönikor! Den om skatorna är ju hur bra som helst:-)
  Julmusik kan vara fruktansvärt irriterande. Vill inte skryta, men i Täby Centrum är det tyst, åtminstone i butikerna. Fast i parkeringsgaragen och i hissarna får man stå ut med musiken dock på en hyfsat låg volym...

  Det var någon som sa någon gång att när man reagerar på "oljud" (läs: musik) då har man blivit gammal. Men det kan väl inte stämma;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för beröm, suger åt mig! Och visst måste man väl gilla skator? Vad beträffar muzak så tror jag att jag kan stänga av den rätt så bra. Hör den liksom inte - om inte det är nåt väldigt speciellt, förstås.

   Radera