söndag, december 01, 2019

Skyltar med varierande budskap

Nog är den "huge", alltså jättestor, den senaste målningen på fasaden på Kronobergsgatan. Kanske är den väggen på väg att bli Stockholms mest berömda? Efter Carolina Falkholts blåa jättepenis, som blev en veritabel publikmagnet och en internationellt uppmärksammad historia, har den här ytan bemålats med en rad skyltar, den ena häftigare än den andra. Den vi ser nu är superskickligt gjord, tycker jag: ballongbokstäverna flyger verkligen i luften, fast de sitter bergfast och fullständigt platt på tegelstenarna.

Mannen bakom verket heter Daniel "Huge" Fahlström och verket heter ”Ceci n'est pas une texte”, vilket kan översättas till "Detta är inte en text", en blinkning till René Magrittes berömda målning ”Ceci n'est pas une pipe”, som föreställer en pipa med inskriptionen "Detta är ingen pipa".

Det är konstnärsgruppen Kollektivet Livet som, tillsammans med fastighetsägaren Folksam-gruppen, har hand om den här konstväggen. Läge att ta vägarna förbi och kolla, det blir nog snart något nytt graffiti-motiv igen! Och när graffiti håller den här kvaliteten är den värd att beskåda!
Inte har jag sett filmen, har faktiskt inte ens hört talas om den, men visst har reklamskylten ett anslående budskap?! Ring mamma om du har en, hon blir garanterat glad!
På Senioruniversitetets föreläsning om språk och språkutveckling bombarderades vi åhörare med skyltar i jätteformat. Men hallå, hur var det egentligen ställt med språket? Hur anpassade var skyltarna till en synnerligen blandad publik, som (rimligen) inte bestod av en majoritet akademiska språkforskare? Föredragshållaren lyckades klämma in ordet "prosodi" redan i starten (utan förklaring förstås) och sedan trampade han på i ullstrumporna. Ja, ni kan läsa själva! "Flekterande språk", "morfologi" och "affix". Suck. Det drällde av fler exempel som nästan fick mig att storkna, men jag iddes inte plåta dem alla.

Skyltsöndag igen, förstås. Du hittar andra bloggare som söndagsskyltar om du tar vägen via BP, eftersom hon har en lista över deltagarna  i den här "bloggstafetten" som drogs igång för en halv evighet sedan av Pumita, dock sedan länge inaktiv som bloggare.

Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

 1. Intressant! Jag som ville bli språkforskare, tycker detta intressant... men mina små uppsatser skrev jag så att även min mor skulle förstå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ämnet för föreläsningen var som sådant jätteintressant, men föreläsaren dödade intresset snabbt och effektivt.

   Radera
 2. Alltså muralmålningen är ju helt underbar! Stor eloge till kollektivet Livet och Folksamgruppen som har förstått vad Sveriges "graffitistad" nr. 1 Borås insett för länge sedan. Mera sådant, tack!

  Ring mamma har jag heller inte hört talas om, men titeln är aningen könsdiskriminerande;-)

  Det första jag fick göra är att googla "flekterande" och "prosodi". Suck. Minns att jag hade som vana att alltid fråga personen som använde sådana uttryck bara för att skryta, vad de betydde. Och det var många gånger jag fick som svar errrmmmmmh...

  En toppen skyltning. Tusen tack för den och länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser spänt fram mot nästa verk på den därväggen! De byter förhållandevis ofta. Och så är det förstås lika bra att ringa till pappa ... men undvika ord som prosodi och morfologi ...

   Radera
 3. Det tycks vara tämligen vanligt att folk kryddar sitt språk med facktermer och utländska ord, på sistone tycker jag att det har vimlat av "per se" och "ad hoc" i P1.Jag deltog en gång i en kurs, där en av föreläsarna älskade att använda krångliga ord, men han vande sig snabbt av med det eftersom en av kursdeltagarna upphov sin stämma varje gång han gjorde det, och sa "tockna fina ord du kan, vad betyder det?" Kanske inte läge att göra det på en offentlig föreläsning, men på en kurs med cirka 30 deltagare fungerade det väldigt bra.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, helt underbart ju! Fast det hade varit svårt eftersom publiken var stor. Och några hade säkert koll på alla orden ...

   Radera
 4. Jag har sett foton på tidigare målningar på väggen där, menar du att det kallas graffiti? Nog tycker jag viss graffiti också kan anses vara konst men detta är något annat. Himla skickligt. Har du en aning om hur ofta fasaden byter målning?
  Haha jag trodde det skulle stå re-flekterande, o att två bokstäver fallit bort! Nä fy för den lede, är inte tanken att åhörarna ska ha någon behållning av det hela?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men en sorts graffiti är det väl ändå? Men ljusår från kladdiga "taggar" och annat krafs som bara skitar ner. Det verkar som om man låter en bild sitta ett par månader innan man byter, men det kan nog variera - penisen försvann ju efter bara nån liten vecka.

   Radera
  2. Man skiljer väl på graffiti och klotter, antar jag? Och då tror jag att graffiti har konstnärliga tankar bakom. Det har inte klotter. Eller?

   Radera
 5. Tänk så mycket fina väggmålningar det finns! Coolt med ballongerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt fenomenalt skickligt eller hur?

   Radera