söndag, april 15, 2018

I största laget?

Om kriteriet på god konst är att den ska uppfattas som provocerande så är den blå jättesnoppen på Kungsholmen i Stockholm ett bra konstverk.
Folk har faktiskt blivit riktigt, riktigt irriterade. Och nu är en bit av organet täckt av skyltar, som kan ses som en protest. Men som i själva verket kan vara reklam för en onlineförsäljning av underkläder! Döm själva!

Vid första anblicken verkar snoppen tveklöst vara i största laget. Carolina Falkholt har målat den erigerade penisen, fem våningar hög, på en fasad på Kronobergsgatan. Tanken var att bilden skulle få sitta kvar ett halvår, men protesterna har gjort att man beslutat sig för att ta bort den redan efter en vecka.

Utan tvekan har den i alla fall varit ett eftertraktat foto- och besöksobjekt, och de allra flesta betraktarna verkar vara av kvinnokön. Möjligen är jättepenisen jobbigare att se för män? Hur som helst tas väldigt många bilder i det här kvarteret just nu. Och den korta stund jag står där svänger inte mindre än tre bilar in, stannar på lämpligast möjliga fotoavstånd. Ned rullar bilrutorna och ut kommer kameran ... klick, ståndet är förevigat!

Foto NY Daily News
"Fuck the World" har konstnärinnan döpt sitt verk till. Det är andra gången hon bjuder omvärlden på ett superstort manligt könsorgan, men förra gången fanns bilden på en fasad på Broome Street i New York och var målad i rosa, dessutom "bara" fyra våningar hög. Manhattan-borna blev måttligt förtjusta och penisen försvann snabbt.

Det blir alltså kortlivade äventyr när man försöker skylta med imponerande manlighet. Storleken kan ha haft betydelse, faktiskt.
Men nog passar den, både i rosa och blått, som skyltar när vi i Blogglandia högtidlighåller Skyltsöndag!

En annan företeelse som definitivt förgyller denna söndag är att koltrasten satt i gång med sin vårsång på allvar.
Och det är klart: vill man se honom gäller det att titta uppåt, precis som med verket på Krononbergsgatan. Fast fågeln gör garanterat ingen arg.

Copyright Klimakteriehäxan

19 kommentarer:

 1. Koltrasten tycker jag om. Penisen är jag tveksam till. Undrar vad meningen är. Att du ska skriva om den på din blogg och att jag ska kommentera, till exempel? Den har ju väckt stora reaktioner. Är det det som är meningen tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja inte vet jag. Konstnärinnan blir i alla fall flitigt omnämnd. Koltrasten är värd mer beundran, tycker jag ...

   Radera
 2. Ja, den penisen har precis fått den uppmärksamhet som den förtjänar!!! Den uppmärksammades även i tv och i princip alla tidningar med självaktning. Men protesterna blev uppenbarligen för "mäktiga", då konstverket bara få vara kvar i en vecka i stället för i tre månader om jag minns rätt.
  Å visst var det männen som fann den stötande. Hade det varit bröst på väggen hade det nog sett annorlunda ut.
  Kan lugnt säga att den här skyltningen är veckans bästa eller ska jag säga (positivt) provocerande;-)

  Tusen tack för penisen med skyltar och länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaaas! Nu kan jag skriva på andras kommentarer så då måste jag ju göra det!

   Håller med, det hade nog fått sitta kvar om det var blåa bröst på väggen.

   Radera
  2. BP - Ett halvår hade man tänkt alltså ha den. I New York kortare tid. Båda verken blev alltså väldigt kortlivade ...

   Radera
  3. Emma detta funkar ju kanon!!!!

   Radera
 3. Anonym10:20 em

  Här i Värmland har flera fasader smyckats med vackra målningar. Marja i Myrom har gjort en vacker väggmålning i Sunne. Synd att inte de fått lika stor uppmärksamhet. Konstnärer som Marja är värda det. Jag funderar i samma banor som Mösstanten.

  Koltrasten är varmt välkommen!

  Torbjörn i Karlstad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marja i Myrom har målat en fasad i Grums också!

   Radera
 4. På min promenadväg låg fyra vita "koägg". På det första fanns ett stort K, på det andra ett lika stort U och på det tredje förstås ytterligare ett K. På den fjärde fanns en illustration.
  Jag har gått förbi dagligen i flera månader och undrat varje gång vad avsikten var. Att göra någon upprörd? (Lyckades inte på mig). Att få någon att känna nåt? (Lyckades inte på mig) eller visa att hen (fast jag gissar starkt att en han har målat!) kan stava och teckna?
  Jag har ingen skolning vad gäller konst, och förstår inte alls när konstnärer vill väcka känslor... oftast rycker jag bara på axlarna åt det jag inte förstår. Skulle DET vara en känsla de vill ha? Något som en beställare får betala massor för.

  Jag gillar konst som jag kan drömma mig bort i, fantisera om, se något nytt i... och det gör jag inte i en blå femvåningspenis eller ett rättstavat KUK-meddelande.
  Jag är nog inte bildningsbar vad gäller konstig konst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken tur det ändå är att man får välja själv! Jag vill inte heller ha en blå penis på min vägg!

   Radera
 5. Kan tillägga att de fyra koäggen är borta nu - och det känns nästan tomt utan det supersexiga budskapet... Kanske har konstnären ändå lyckats?

  SvaraRadera
 6. Men jag håller med om att bröst nog hade fått stanna kvar längre på väggen. Vi är alltför vana vid kvinnokroppen som tittobjekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon har målat kvinnligt könsorgan också. Fast inte i Stockholm.

   Radera
 7. Kul skyltning tycker jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ska du kolla underklädessajten?
   :-D

   Radera
 8. Haha, detta var helt nytt för mig. Har inte läst eller sett en enda reklam om denna företeelse. Att man kan kalla sig konstnär när man lyckas måla en penis tycker jag är att ta i, men jag har förstått att jag inte förstår konst. Provocerande? Ja kanske, om jag bodde i kvarteret själv i alla fall..Du har gjort fin reflektion över företeelsen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du tog dig tid att kommentera!

   Radera
 9. och vad ska jag säga till barnbarnet som undrar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt vad undrar barnet??? om det finns blåa snoppar? annars kan ni kanske prata lite om den ljuvliga koltrasten ... :-D

   Radera