fredag, april 13, 2018

Kommentera gärna! Då blir jag glad!

Kommentarer är alltid kul att få när man lagt ut en post på sin blogg. Ibland får man inga, ibland får man någon enstaka, rätt som det är låter ganska många oss andra se att de varit inne och läst. Vissa "stamkunder" har man, de är guld värda! Tack till er, ni vet vilka ni är!

Detta skrivet med anledning av att Mia ställer en lite annorlunda helgfråga denna gång, inte i bokbranschen: Vad tycker du om kommentargranskning på bloggen?

Här på Klimakteriehäxan kan och får vem som vill skriva en kommentar. Då blir jag glad! Någon har läst, sett mina bilder, reagerat! Jättekul! Jag har ingen granskning. Ändå är det extremt ovanligt med äreröriga eller elaka kommentarer, ja det är i princip obefintligt (sedan kan man ju ha olika åsikt om saker och ting). Det funkar alltså jättebra utan den där spärren, tycker jag.


Det tycker inte alla andra bloggare. Konstigast av allt är att det finns de som både vill ha en kod inskriven (siffror eller bokstäver) eller svar på en fråga (typ: vad är 3+7) OCH ÄNDÅ har granskning innan kommentaren publiceras. Ibland måste man dessutom klicka i en ruta som tydligen anses bevisa att man är en människa och inte en robot. Det har hänt att jag avstått från att kommentera då.

Någon gång när man skrivit något på en blogg med granskning påkopplad händer det mig och Mia samma sak: vi är osäkra på om vi redan skrivit och kör ett varv till, helt i onödan. Dessutom går jag sällan tillbaka och kollar om det jag skrev verkligen blev publicerat, eller om det fastnat i "fångstnätet". Vilket jag tror att det kan göra.

Fritt fram för kommentarer utan granskning är alltså helt klart den modell jag föredrar. Skulle något meddelande av reklamtyp eller annat olämpligt innehåll dyka upp klickar jag på den lilla soptunnan, värre är det inte med den saken!

Mia ställde också en bonusfråga. Den lyder: Vad är du inte så bra på, där du skulle behöva en hjälpande hand? 
Jag är helt oförmögen att använda en såg. Så är det bara.
Sågar inte i kommentarsspalten heller ...

UPPDATERING: Från och med nu kan man här på min blogg svara på en tidigare inlagd kommentar, direkt i anslutning till densamma! Har ändrat inställningarna, tack Emma, och gillar detta mycket bättre!

Copyright Klimakteriehäxan

27 kommentarer:

 1. precis, vissa har verkligen dubbel kontroll, kanske beror det på dålig kunskap? Även om ALLA får kommentera hos mig utan granskning, så missar jag inga kommentarer, jättelätt att se.
  Det blir så dött när kommentarerna bara försvinner....

  SvaraRadera
 2. Jag är ju ny som bloggare och tänkte att det händer så mycket på nätet så jag tittar på inläggen innan de publiceras. Jag börjar fundera på hur klokt det är. Har hittills inte behövs stoppa något inlägg. Skulle aldrig stoppa ett inlägg som uttrycker en annan åsikt om det i övrigt är civiliserat.

  SvaraRadera
 3. Fast är det inte olika saker du beskriver nu? De har inte med varandra att göra, egentligen.

  Det första, det med att man ska bocka för att man inte är en robot, skriva in en CAPTCHA-kod, klicka i alla rutor som innehåller en skylt eller skriva i vad 2+5 är, det är ju för att hindra automatiska inlägg av robotar.

  Det andra är granskning, att bloggaren vill först läsa innan det publiceras, en kontroll på kommentarerna.

  Jag har det första påslaget, tror jag. Så är det även på din blogg, jag måste bocka i att jag inte är en robot.

  Jag tar normalt inte heller bort inlägg men jag tar definitivt bort de som inte har med någonting att göra, som är uppenbara spam. Den där "Theresa Williams" skulle jag kunna strypa, att sitta och ta bort 17 inlägg per dag i perioder är inte så lattjo. Visst, lätt gjort men jag gör hellre andra saker än sanerar föroreningar.

  Men jag håller med, kommentarer är jättekul! Särskilt som man på vissa inlägg lagt ned många timmars arbete, ibland arbetat med det under flera veckor (mina inlägg om det byråkratiska är så, vill få det så rätt som jag bara kan). Och jag tycker det är ännu bättre när man även kan kommentera andra kommentarer som en tråd. Det verkar att ni Bloggeranvändare som har valt att ha kommentarer som pop-up inte har det alternativet. Många gånger tänker jag att jag skulle vilja kommentera just den kommentaren men avstår för det blir så lösryckt när man skriver det längre ned. Och jag tycker det är superkul med en kommunikation där nere bland kommentarerna också, när "utomstående" lägger sig i. För den som har bloggen blir det även lättare att se om man har kommenterat kommentaren, om man har valt att ha det upplägget.

  Oj, det bidde lite långt. Nu ska jag bara bocka i att jag inte är en robot. :)

  SvaraRadera
 4. Ha! Jag visste inte att man behövde klicka i "är-inte-en-robot"-rutan hos mig! Då går den antagligen inte att ta bort?
  Theresa Wlliams har jag inte sett till, hoppas hon håller sig borta ...
  Håller helt med dig Emma om att det vore kul att kunna svara på kommentarer så som man exvis kan på facebook.
  Men kan någon berätta för mig hur vanligt det är med robotkommentarer? Är jag bara korkad som inte upptäckt några?

  SvaraRadera
 5. Lustigt nog kan man hoppa över "är inte en robot"-rutan utan att det gör någon skillnad, så jag struntar alltid i den.

  Jag håller med dig om det du skriver. Det blir mer levande om kommentaren kommer upp direkt, även om jag förstår om de som råkat ut för nättroll vill granska först. Men lite tråkigt är det.

  SvaraRadera
 6. Eftersom jag själv har kommentarsgranskningen på av olika och alldeles egna orsaker (och bitter erfarenhet) så stör det mig inte alls att någon annan har det.

  SvaraRadera
 7. (inloggade blogspot:are behöver inte robot-kryssa, men det finns så många olika)

  SvaraRadera
 8. Men om du går in i dina inställningar och under ... nu ska vi se ... Inlägg, kommentarer och delningsinställningar. Vad har du ibockat där under Kommentarer? Jag har
  Plats för kommentarer: Inbäddat
  Vilka får ...: Vem som helst
  Kommentarsmod. : Aldrig
  Visa ordverif. Ja
  Sista där om kommentarsformulär har jag inget.

  SvaraRadera
 9. Och den där kommentaren postades utan att jag Robotklickade. Men så har jag ju Google-konto så ...

  SvaraRadera
 10. Såga är nog inte heller min starkaste gren, skulle förmodligen bli olyckor om jag gjorde det....

  SvaraRadera
 11. Oj då, detta var visst en het potatis. Vi tycker och tänker olika men jag var på en föreläsning om det här med att blogga i skolans värld.
  Då sa föreläsaren ha bloggen öppen och de sa han om en skolblogg

  SvaraRadera
 12. Om jag inte är inloggad på mitt googlekonto när jag kommenterar på blogspot så måste jag intyga att jag inte är en robot. Jag måste också varje gång manuellt skriva in min webblänk och "namn".
  Jag har en annan webbbsida där jag fick 100-tals spam per dag en period, och då satte jag en spärr när jag startade min blogg. Jag får rätt många spam som nu fastnar i filtret.

  SvaraRadera
 13. Jag kör precis som du! Har bara råkat ut två gånger för en "mentalpatient", men hon verkar ha slutat, då en annan bloggare som hon stalkade polisanmälde henne.

  Det där med sifferkombon och robotverifieringar är INTE något som vi bloggare väljer själva, utan det är respektive plattform som har infört detta idiotiska verifieringar. Å kom ihåg att blogspot - sin och min plattform alltså - inte går ihop alls med Wordpress. Inte med blogg.se heller för den delen.

  Kommentarsgranskning har jag använt några gånger då jag haft en tävling och inte vill att läsarna plankar svaren.

  Kan inte såga heller. Om jag tänker efter så är jag oförmögen att överhuvudtaget använda andra verktyg än kniv och gaffel;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har jag reagerat på, att jag har så mycket lättare (mindre verifieringar etc.) när jag kommenterar på wordpressbloggar, alltså samma som jag använder.

   Radera
 14. Emma - jag har:
  plats för kommentarer - pop up ruta
  vilka får ... - vem som helst
  kommentarsmod - aldrig
  visa ordverif - nej
  Har inte heller nåt om kommentarsformulär.

  SvaraRadera
 15. Anonym9:00 fm

  Jag har tagit bort kommentarsgranskningen på min blogg nu.

  SvaraRadera
 16. Tyvärr blev jag anonym. Det är jag som har tagit bort granskningen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte du ångrar dig. Och gör du det är det ju enkelt att ändra tillbaka!

   Radera
 17. Har heller inte kommentarsgranskning, aldrig haft, verkar slippa spam och är naturligtvis glad för det. Men samtidigt kan jag ju förstå dem som har det, kan inte vara kul att få en massa konstigheter direktpublicerade som kommentarer på blogginläggen. Och; nej, jag är heller ingen robot. ;)

  SvaraRadera
 18. Skulle tro att om du ändrar till att ha det inbäddat så får du så man kan kommentera en exakt kommentar. Prova! Du kan ju annars bara ändra tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men titta det tror jag funkar! Kul, tack!

   Radera
 19. Ah, här fick jag en del klargjort bland kommentarerna, det var bra. Jag blev lite förskräckt när du skrev om att man själv väljer om man vill ha sifferkombination/'jag är inte en robot', för det är inget jag valt medvetet. Jag har ju aldrig haft för avsikt att krångla till det för den som händelsevis vill kommentera. Jag har inte granskning på heller, men jag kan inte påstå att det stör mig om någon väljer att ha det.

  SvaraRadera
 20. Jag könner inte heller att jag behöver kommentargranskning. På Blogspot så fungerar skräpposthanteringen jättebra.

  SvaraRadera
 21. Det här var i alla fall ett intressant tema-ämne!
  Emma - jag ska testa får vi se om det blir skillnad!

  SvaraRadera
 22. Yess - tack vare Emma kan man nu kommentera en tidigare inlagd kommentar i direkt anslutning till den. Så bra!

  SvaraRadera
 23. Här går diskussionens vågor höga. Funderar på att logga ut från google och kolla hur min egen blogg fungerar då avseende kommentarer.

  SvaraRadera