måndag, april 30, 2018

När man inte fattar grejen ...

Kulturkollos Lotta slår huvudet på en riktigt kul spik i dag (om man får uttrycka sig på det viset?).
Hon listar ett antal saker som "alla andra" störtälskar men som hon själv står helt främmande inför, alltså med reaktionen Jag fattar inte grejen. Och så uppmanar hon andra att hänga på och det gör jag så gärna!

Jag fattar inte grejen med Dan Brown. På en semester för några år sedan lästes hans "Da Vinci-koden" på alla möjliga språk vart jag än tittade. Själv läste jag baksidestexten och kände att det räckte mer än väl.

Inte heller begriper jag mig på Mark Levengoods storhet. De böcker han står som författare till är väldigt omärkvärdiga, för att använda en vänlig beteckning. Dock förser förlaget dem med otroligt fina omslag! Och titlarna är också bra. Men exempelvis "Gud som haver barnen kär, har du någon ull" är ju faktiskt en samling av roliga saker som barn skrivit, inte som han hittat på. I tv är han dessutom fruktansvärt tröttsam!

När E. L. James kom ut med "Femtio nyanser av honom" (Fifty Shades of Grey) kom jag så småningom fram till att jag borde kolla vad miljoner andra bokläsare älskade. Tog del ett och insåg att här fattade jag definitivt inte grejen. Så helt osannolikt att en totalt oerfaren tonårstjej skulle acceptera den behandling Grey utsatte henne för! Nej tack!

Karin Brunk Holmqvist är en av Sveriges mest lästa författare. Jag har läst en och en halv av hennes romaner och fler blir det inte. Tjatigt, förutsägbart, med alltför långt mellan stänken av humor. Nej, jag fattar inte grejen.

En film som går på biograferna just nu sägs vara jätterolig samtidigt som den påstås ligga rätt nära ett verkligt historiskt skede. Jag såg "Death of Stalin" och väntade ivrigt på att den skulle ta slut. Verkligen inte rolig alls, men obehaglig som bara den! Hur verklighetstrogen den är har jag försökt ta reda på i efterhand och det är den tydligen i alla fall i viss grad. Hjälper inte. Jag fattar inte grejen. Andra höjer den till skyarna.

Helt utanför bibliotekens och scenernas revir finns det en annan nutida företeelse som jag verkligen inte begriper: varför ska killar/män klä sig i plagg som ser urväxta ut? Mode är också kultur. Men lyckas man inte hitta sin storlek är det ändå aningen bättre att ha något alltför rymligt plagg än ett som verkar vara på tok för litet. Jag fattar alltså inte den grejen heller!

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. Åh, jag gillar verkligen Da Vinci-koden! :) Origin ligger i plattan nu, kommit till hälften men jag har fastnat, det är annat som kommer emellan. Men jag ska läsa klart den, det är väldigt sällan jag börjar men inte avslutar en bok.

  Men de där 50 nyanserna ...? Precis som du undrade jag vad ståhejet var om så jag läste en sida. Det räckte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste alltså del 1 ... Dan Brown har jag lagt åt sidan för gott, men jag vet ju att han har många beundrare.

   Radera
 2. Knausgård har fått ligga till sig, snart är jag mogen för honom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner mig tveksam. Hans del 1 finns i hyllan.

   Radera
 3. Men DaVincikoden var faktiskt bra! Tycker den har fått ett oförtjänt dåligt rykte. :)

  SvaraRadera
 4. Jag läste Da Vincikoden. Usch! Lite löjlig och tråkig. En spänningsroman behöver inte ha den bästa litterära kvalitén, men om den är tråkig är det helt förfelat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men då har du i a f gett honom chansen!

   Radera
 5. Jag försöker inte ens förstå allt jag inte begriper - då skulle jag inte få tid till något annat. Å andra sidan är jag ju väl medveten om att många, kanske de flesta, inte begriper vad jag ser i det jag läser (gör & tycker).
  Margaretha

  SvaraRadera
 6. Hahaha!
  Alltså jag har läst alla Dan Browns böcker och gillade dom skarpt. Inte den sista dock.
  Vad gäller Mark Levengood håller jag dock helt med dig. Klarar liksom inte av honom, inte hans man heller faktiskt.
  Fifty Shades of Grey har jag inte läst.
  Å dagens mode för både killar och tjejer är inte i min smak heller. Speciellt inte trasiga jeans som kostar över tusenlappen. Ja, inte dom som går på 299 kronor heller för den delen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Gardell skriver fantastiskt bra, till skillnad från maken! Trasiga jeans är ett otyg. Fast vår avsky bevisar väl bara hur urgamla vi är ...

   Radera
 7. Det roliga med den här utmaningen är att våra kommentarsfält kommer att fyllas med mothugg, för det är ju vi själva, inte de andra, som inte fattar grejen ;)

  Jag har läst alla Dan Browns böcker utom den senaste, som ligger i att läsa-högen nånstans här i huset.

  SvaraRadera
 8. Överlåter med varm hand precis allt som Dan Brown skrivit till hans fan klubb!!! :-D

  SvaraRadera