torsdag, april 19, 2018

Cirkus Svenska Akademien

Ack ja, nu har Cirkus Svenska Akademien invaderat även Helgfrågan ...
Mia undrar nämligen vad vi tycker om det som händer kring och i denna anrika institution. Tja, alla tycker ju något, eller hur?

Jag tycker att det är en pinsam historia, full av feghet och folk som inte vill ta ansvar för någonting. Full av folk som bor billigt på fantastiska adresser i Stockholm. Folk som andra människor skrapar med foten för, fast de så uppenbart inte förtjänar det. Folk som flutit ovanpå i åratal. Folk som dunkar varandra i ryggen, både ekonomiskt och när det gäller att framhålla akademiska kvaliteter. Vem som ligger med vem är i sammanhanget inte intressant, så länge det handlar om att man är överens vid sänggåendet, så att säga.

Mot livslångt ledamotskap talar Göran Malmqvist varje gång han öppnar munnen, fast det tror han naturligtvis inte själv. Den mannen har passerat sitt bäst-före-datum med bred marginal. Och han är nog inte ensam om det.

Någonstans tror jag att vi har en bra bit kvar till slutet på denna sorgliga historia. Tveksamt om det kan bli någon pristagare utsedd i år, så känns det i alla fall nu. Det må väl vara hänt. Sorgligt är det ändå att Sveriges rykte tagit stryk i sammanhanget. Man ska inte tro att omvärlden inte bryr sig, för det gör den! Personligen har jag fått upprepade frågor i ärendet från både England och USA.

Bonusfrågan tar avspark i den avgångna Sara Danius: Sara är ju som bekant förtjust i knytblus, har du något plagg du gillar speciellt mycket?
Något verkligt älsklingsplagg tror jag inte att jag har, men jag har gott om kläder som jag verkligen gillar. Dock har jag inte ägt en knytblus på närmare fyrtio år ... och jag ska inte köpa någon heller. Och det har egentligen inte ett smack med Sara Danius att göra.

Sedan kan jag inte låta bli att le varje gång jag hör/ser Anders Olsson presenteras. Han är "tillfällig ständig sekreterare". Det ni, det är en titel som heter duga! Bättre än "Kulturprofilen", tror jag i alla fall ...

Men "snille och smak" är en devis som borde ersättas snarast. 

Copyright Klimakteriehäxan

24 kommentarer:

 1. nya besked varje dag; Göran Malmqvist vill att Sara Stridsberg ska bestämma sig... vi får aldrig veta hela historien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Malmqvist borde kastas ut direkt. Han är en riktigt elak surgubbe. Men tänk så många böcker som kommer att skrivas om "Krisen i Akademien"!

   Radera
 2. Ja, det är verkligen en riktig soppa och precis som du tror jag inte vi sett slutet på historien än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä och inte törs man gissa hur upplösningen ser ut heller!

   Radera
 3. Mycket välformulerat! Själv lyckades jag inte alls hålla mig så kort och kärnfull som du.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack - så himla kort är det ju ändå inte ... men jag hade kunnat hålla på ett tag till!

   Radera
 4. Jag hoppas åtminstone att de som inte har deltagit i arbetet på akademien på massor av år åtminstone ersätts med nya ledamöter. Nej, någon knutblus kommer jag aldrig att ta på mig...
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna Mannheimer har alltid knytblus i "Tror du jag ljuger", ett program jag faktiskt skrattar åt. Knytblus varje gång och det är rätt snyggt!

   Radera
 5. Såg på tv demonstrationerna utanför Börshuset i Gamla Stan och demonstranternas skanderande. Alla borde avgår. Å det håller jag helt med om. Detta j*****r gubbvälde, vi skriver 2018, inte 1800-talet.

  Knytblus är inte mitt stuk, och jag har aldrig ägt en. Dessutom tycker jag att ett klädesplagg, som förresten också togs upp i tv är totalt irrelevant i sammanhanget.

  SvaraRadera
 6. Knytblus åt vem som vill, tycker jag, men lägg inte en massa mening i det! Den stora frågan är NÄR och HUR denna cirkus är över. Och hur ruinen då ska restaureras ...

  SvaraRadera
 7. Håller med om att det är pinsamt! Vuxna människor som håller på så här

  SvaraRadera
 8. Kan inte annat än instämma. Tror inte heller att en ny pristagare utses i år och ryktet ... ja. Tragiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir i så fall andra gången (tror jah) som ingen får priset ...

   Radera
 9. Det måste bli en ändring. Men kanske är den långt borta. Blir man invald i en sådan församling är det lätt hänt att man bli blind för verkligheten och tar till sig mer och mer privilegier. Andra regler och mer öppenhet måste till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Och låt oss veta vad de egentligen tjänar på att sitta på sina fina stolar!

   Radera
 10. Ja, hear hear. Det känns ju väldigt taskigt mot en stackars författare att ge dem priset just i år, snacka om kluvna känslor. Men tyvärr verkar stora delar av akademien just nu fullständigt fartblind och utan kontakt med verkligheten - jag undrar om de förstår hur de uppfattas utifrån? Eller om de sitter där och fnyser åt oss i pöbeln och tror att de ska komma undan utan förändring, eftersom de ju har kommit undan så länge fram tills nu? Det blir inte precis nådiga eftermälen till en del av de här farbröderna.

  SvaraRadera
 11. Det hela är sorgligt. Men de där som demonstrerade utanför Börshuset ger jag inte mycket för. De ville byta ut alla. Vad i all världen har Sara Stridsberg gjort för ont? Nobelpriset delas nog ut som vanligt, för kommittén som förbereder detta lär vara intakt. Men nobelpriset är ju bara en liten del av allt det arbete som akademien utför. Det vore inte bra om alla försvann, för det behövs kontinuitet i arbetet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är det inte Espmark som är "chef" för priskommittén?

   Radera
 12. Ja! Tillfällig ständig sekreterare var en kul titel. :) Känner mig väldigt dåligt insatt i alla turer kring detta, hoppas bara det ordnar upp sig, kanske någon mer omvälvande förnyelse krävs för att anseendet skall återupprättas.

  SvaraRadera
 13. På nåt sätt känns det som vi inte vet ens hälften av vad som hänt i akademin, och det tror jag inte vi får veta heller.

  SvaraRadera
 14. Det känns som en soppa alltihopa, och hemskt med konsekvenserna som blivit av det hela. Förnyelse behövs tror jag, kanske kan det återge förtroendet.

  SvaraRadera
 15. Att vara tillfällig ständig, ja, snille och smak var det ju. Livstid på 1700-talet var nog rimligt. De flesta gav upp innan de blev gaggiga av naturliga skäl.

  Den stol som Stephen Hawking innehade, Lucasian Professor of Mathematics, har en klausul som säger att den ska lämnas när innehavaren fyller 67. Passande med lite byte även i Akademien.

  SvaraRadera