fredag, april 20, 2018

Messmör – mmmmm så gott!

Är messmör något av det svenskaste som finns? Det finns nog de som vill hävda det. Kanske jag också. Och Fjällbrynt ska det vara!
Fram till härom dagen tillverkades den där läckerheten i Östersund, men den fabriken  som har påståtts vara världens enda i sitt slag  är nu stängd.

Kanske har ägarna som tog över efter Arla inte förstått vikten av en messmörsmacka. Kanske har de inte insett att tillverkningen av messmör är ett oslagbart sätt att ta till vara vasslen som blir över när man gör ost. Jo, det har de naturligtvis, de är ju experter. Vad är det då som gått fel?

Är det möjligen så att vi äter för lite messmör? Då kan jag i alla fall berätta att det inte är mitt fel. Har alltid gillat det vanliga messmöret, gjort på komjölk. De år då jag bodde utomlands tog jag definitivt med mig Fjällbrynt (på tub för packningens skull) från semestern i Sverige. I kombination med en rejäl skiva knäckebröd blir det en supergod frukostsmörgås!

Alltså hade jag messmör i kylskåpet när han som då var min väldigt nyblivne Make kom till Miami och hälsade på mig. Han tittade misstänksamt på burken med beslöt sig för att pröva. Och på den vägen är det. I 35 år har han ätit en macka med messmör till varje frukost, med undantag för en och annan utrikisk hotellbuffé. Fast i Latinamerika kan man få dulce de leche, vilket påminner om messmör!

Det moderna lättare varianten, med bara två procent fett, är dessutom minst lika god som den fetare ursprungsvarianten, med rötterna i år 1939. Naturligtvis är burken sprängfylld av kolhydrater, men eftersom de är så goda så ... och om någon mer än jag kan dra sig till minnes Guttens kolasmör som fanns i matbutiken på 50-talet, så var det mycket sötare, mycket "värre"!

Framställningen av messmör har väl inte kantats av reklamfilmer med superkändisar eller rekordnsygga skådisar direkt. Men försäljningsstimulerande knep har man ägnat sig åt. Exempel: Den som under en viss period köpte ett visst antal burkar/tuber och skickade in bevis för det kunde få både frottéhanddukar, örngott och armbandsur med den klassiska dekoren från burken på. Naturligtvis har jag dem, allihop!

Hur ska det nu gå för oss som älskar Fjällbrynt? Jo, det ska finnas, det ska det, lovar Foodmark. Fast tillverkningen flyttas söderöver, till Haninge utanför Stockholm.
Tråkigt för Östersund, förstås, men det viktigaste är ju ändå att denna ursvenska anrättning finns kvar för att förgylla våra frukostar.

Möjligen kan man spåra ett framtida hot i den sorgliga sanningen att jag inte lyckats överföra min förtjusning till barnen, som inte ens vill ta i burken. Hur är det med andra representanter för den yngre generationen? Vägrar allt fler messmör?

Så synd om dem! Fjällbrynt på smörgås är en god vana och goda vanor vill vi inte ändra på! Mmmmm som i messmör!

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. Nämen hu! Nu skrämmer du mig! Jag som glämde be mamma och pappa köpa med sig det till mig och sonen, vi älskar messmör. Det är dessutom räddningen för många vars spädbarn har svårt att hålla vikten: en klick messmör i vällingen är superbra!

  Vet du, det säljs faktiskt här i Spanien på Carrefour men det är så dyrt! Troir att det tyvärr endast är hyvelvarianten dessutom, Och kanske det var den norska ...? Måste kolla. Finns ju även i svenskbutiken i Fuengirola men minst dubbelt så dyrt som i Sverige.

  Är det dyrt är alltid risken för mig att jag snålar så pass att det hinner bli dåligt så jag får slänga det sista. Hur idiotiskt och korkat som helst, jag vet. Men så fungerar jag ... Snål.

  Jag som även gillar hyvelvarianten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mesosten, den man hyvlar, är också god men inte lika god! I Värmland har vi dessutom en torkad, hård variant som man rivet. Mums, det också! Då blir det klengås (du hittar det här på bloggen!)

   Radera
 2. Mums! ❤️ fett är inte farligt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då, lagom är bäst. Och när det gäller just messmör har jag kommit fram till att 2 procent fett är lagom!
   Å andra sidan är precis ALLT farligt - i för stora doser ...

   Radera
 3. Nej usch! Messmör eller brunsmör som det kallas i Norge är det äckligaste jag vet. Helt i klass med Nutella. Har ätit båda en enda gång. Det räckte så gott så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nutella är bläh. Men den norska varianten, är den inte gjord på getmjölk och lite "strävare" i smaken?

   Radera
 4. den hårda är svärdotterns favorit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smaken är som baken! Och tur är det!

   Radera
 5. Har ingen aning om huruvida dagens barn äter messmör eller inte. Men jag minns att när serien Dennis översates till svenska så fick hans PBJ mackor bli messmörssmörgås.
  Och på ett internationellt scoutläger här, fanns det mesost i matleveranserna. Dagen efter en sådan leverans kom en av italiernarna till marketenteriet och klagade över att tvålen inte löddrade.
  Margaretha
  som nog inte ätit
  messmör på de
  senaste 40 åren

  SvaraRadera