måndag, april 02, 2018

Världens populäraste kvinna

Hur länge kan en kvinna behålla sin dragningskraft, sin förmåga att trollbinda omgivningen?
Svaret: i betydligt mer än 400 år.
Och hon som bevisar den tesen heter Mona Lisa.

Mona Lisa är kvinnan som precis i början av 1600-talet porträtterades av den italienske renässansmålaren Leonardo da Vinci. Hon finns att beskåda i Louvren, det enorma museet i Paris dit turisterna aldrig upphör att vallfärda. Det visar sig nu till och med att Louvren är världens mest populära museum, med över åtta miljoner besökare på ett år. Och den som verkligen drar folk dit är hon med det hemlighetsfulla leendet, La Gioconda, Mona Lisa.

Jo, kommer man till Paris "måste" man ju gå dit. Jag gjorde det också, för många år sedan. I de enorma salarna hänger mästerverk efter mästerverk, hemmahörande i historien och så värdefulla att inga prislappar räcker till. Så småningom tätnar kön och man är framme hos Henne.

Vilken besvikelse! Bakom en tjock glasruta hänger tavlan, betydligt mindre än jag trott (77x53 cm har jag kollat nu i efterhand, jag minns den som ännu mindre) och inte blir jag ett smack berörd av den. Fotoförbud råder, kön trycker på, jag knallar vidare med en axelryckning och letar efter första bästa utgång för att få lite frisk luft efter de instängda rummen.

Ändå kan man med fog påstå att jag gillar Mona Lisa. Men då som kopia. Hon finns på muggar, chokladaskar, nyckelringar o s v. Allra mest tyckte jag om henne när jag hittat henne som draperi gjort i Kina, av korta bambustavar. Hon fyllde en dörröppning mellan hallen och köket och jag blev glad varje gång jag öppnade ytterdörren och möttes av henne.

Barn älskade henne också. Tänk att kunna springa rakt igenom en tant som såg likadan ut hur man än tog sats och "krossade" henne! Besökande hundar nosade nyfiket. En och annan gäst tittade med skräckblandad förtjusning och förundran på mitt draperi, min kärlek bestod.
Dock började hon så småningom barra och en dag bar jag, på darrande ben, henne till grovsoporna. Har letat efter hennes like men de jag hittat har varit mycket fulare.

Mona Lisa finns också i Makens slipsförråd. Naturligtvis är det jag som köpt slipsen. Hur bra present det var till en man som ogillar den sortens klädesplagg över huvud taget kan diskuteras, men lite kul tycker jag fortfarande att den är. Den ser alldeles ny ut, är tämligen oanvänd ...

En sak är dock säker: Mona Lisa må vara världens mest populära kvinna, men jag kommer aldrig att återvända till Louvren och besöka henne igen.
Vilket museet förmodligen struntar fullkomligt i, eftersom det verkar klara sig rätt bra mig förutan.

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. snygg kravatt, när jag var i Louvren för hundra år sedan, hittade jag henne inte...

  SvaraRadera
 2. (Michelangelo hittade vi i Peterskyrkan i Rom, trots pansarglaset fick man stå på flera meters avstånd)

  SvaraRadera
 3. Alltså jag håller helt och hållet med dig. Var så otroligt besviken på "miniatyrtavlan" när jag såg den för sisådär 30 år sedan. Efter alla bilder jag sett trodde jag ju att tavlan var enormt stor. Ärligt talat så gillade jag den inte ens. Testade såklart det där med att hennes ögon följer dig med blicken, och där blev jag inte besviken, för hennes ögon följde med...

  SvaraRadera
 4. Heisann, kan jeg tillate meg å skrive at da Vinci døde i 1519, og han malte Mona Lisa i 1503? Bare for å oppklare det?
  Dersom jeg spør elevene mine om hvilket maleri som de først får på netthinna når jeg spør, er det Mona Lisa og Skrik! En populær dame mao ;:OD)

  SvaraRadera