torsdag, april 26, 2018

Ja eller nej till bokklubb?

Denna veckas helgfråga från Mias bokhörna är intressant, tycker jag:
Är ni med i någon bokklubb och i så fall vilken? Bonusfråga: Hur är det med reaskyltar på böcker. Lockas ni eller kan ni motstå?

En gång i tidernas begynnelse  ja så avlägset känns det faktiskt  var jag lycklig medlem i Bonniers Bokklubb. Lusläste medlemstidningen, valde länge och noga och kunde så småningom hämta ännu en skatt på posten, något nytt att slänga sig över och slukläsa. Glad och nöjd! Kanske accepterade jag det man valt ut som "Månadens Bok", en fjäder i hatten för författaren, absolut. Att få sin bok försedd med den etiketten höjde upplagan rejält.

För att teckna sig för de där medlemskapen erbjöds man bonusar: extra billiga böcker, presenter i form av väskor och plädar och vad det nu kunde vara. Och det kunde ju absolut bidra till nöjet. Men en sanning kvarstår: ingenting är gratis. Allt ska betalas. Det är kunderna som, i slutändan, betalar. Tydligt var att bokklubbsböcker var dyra.

Så småningom stod det glasklart att jag köpte mina böcker både billigare och snabbare i butik. Konkurrensen hårdnade, mataffärerna införde pockethylla, varuhusen hade kampanjer. Till sist, det hårdaste slaget mot bokklubben: nätbokhandeln fanns bara ett klick bort.

I dag skulle jag aldrig reflektera över att gå med i en bokklubb, och jag tror mig veta att verksamheten har krympt avsevärt. I själva verket är jag förvånad över att den finns kvar alls, för det gör den visst. Ska bli intressant om andra som svarar på helgfrågan hittat någon bra anledning att vara med, något jag inte fattat?

Och så var det det där med reaskyltar. Jo då. Jag lockas. Älskar extraerbjudanden och rea i alla former. Vilket då leder till ett och annat ytterst oövertänkt inköp, men jag har kul så länge jag tror att jag fyndat ...

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

 1. Håller med om bokklubbar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är vi i alla fall två som avstår!

   Radera
 2. Böckernas Klubb erbjöd mycket av den sorters böcker jag varbintresserad, en del böcker jag sett på loppis för en tia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Loppis lär alltid slå bokklubben i pris!

   Radera
 3. Det är bara besvärligt att komma ihåg att skicka tillbaka sitt nej tack, så det är länge sedan jag sa upp mina abonnemang - men har blivit tvångsansluten av Bonnier, de skickar sin tidning varje månad, jag påpekar att jag gått ur, men de säger att jag är ny medlem och måste betala för ett visst antal böcker innan jag får gå ur. Har gett upp, skickar bara tillbaka mitt nej tack så snart tidningen kommer.
  Däremot gillat jag Folio Society, fast de är så dyra att jag inte är med längre - jag var länge med i ett par amerikanska, bokklubbar, och en brittisk, som man inte behövde tacka nej till. Men de slutade att ha internationella medlemmar.
  Det är nog tur att jag är ute i världen så sällan, för nedsatt pris på böcker har jag svårt att motstå.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tvångsansluten låter inte så trevligt ... inkasso nästa? Minns att jag också fick nån bok jag inte var intresserad av för att jag glömt stoppa den i tid.

   Radera
 4. Jag är med av gammal vana och för att få inspiration, som jag förvisso mest får från nätet numer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge du tycker det funkar och inte är för dyrt är det väl bra!

   Radera
 5. Nej ingen bokklubb för mig. Jag kan inte minnas att jag någonsin varit med i en. Köper inte mycket böcker nu. Det ligger högar av böcker där de inte borde vara eftersom de inte får plats i hyllorna. Ändå föll jag för ett par bokreaerbjudanden. Så kan det gå.

  SvaraRadera
 6. Det var många, många år sen jag var med i någon bokklubb. Den sista jag var med i var akademibokhandelns. Då fick man läsa alla nyutkomna böcker under året och sen fick men till slut en gratis. Men som det nu ser ut i mina bokhyllor är det bara biblioteket som gäller. Jag bojkottade t.o. med årets bokrea för första gången i mitt liv.
  Ingrid

  SvaraRadera
 7. Jag är inte heller med i någon bokklubb men det är inte värt att säga aldrig mer.

  SvaraRadera
 8. Där fick du till det rätt bra med bokklubbar, jag köper bara där nör de har pangerbjudande.

  SvaraRadera
 9. Är med i en och det är nog av slentrian och att jag glömmer gå ur. Men idag finns så många andra alternativ så de kanske är på väg bort.

  SvaraRadera
 10. Har en sån bokklubb utan köptvång, avbeställer alltid, borde gå ur, absolut. ;)

  SvaraRadera
 11. Ja, idag måste de ha en smal marknad. När jag var liten så var det många som var med i bokklubbar

  SvaraRadera