lördag, april 14, 2018

Färgglatt citat och lite snillrikt om Akademien

"Vi börjar i chockbeige och illbrunt och går ner till muntert militärgrått. Ibland kör vi nån pigg pansargrå också."

-Scenografen Göran Wassberg, som arbetat mycket med Ingmar Bergman, beskriver regissörens favoritfärger intervjuad i SvT, med anledning av "Bergmanåret"  Bergman skulle ha blivit 100 år i år. Får åtminstone mig att tänka på en annan man med personlig finess på den muntliga paletten: Bengt Grive, sportkommentatorn som var expert på bl a konståkning och från rinkside konstaterade att de tävlande var klädda i "mörkvitt", "blåbärsrisgrönt" och "sängkammarrosa", till exempel. Men han såg kanske aldrig någon i chockbeige.
Hos Marie i Skrifvarstugan hittar ni förmodligen fler lördagscitat under dagen.

Och så kan jag inte låta bli att komplettera med ett citat ur dagens tidning, om den helt osannolika historien med Svenska Akademien och "kulturprofiler" av olika dignitet:

"Vid sidan av stora händelser passerar de små skandalerna lätt obemärkt förbi. Som att Ebba Witt-Brattström tas in som ­expert för att kommentera turerna i Svenska Akademien. Som vore århundradets kärlekskrig med Horace Engdahl glömt och förlåtet, och hennes egen roll som mångårig sekreterarhustru blott en källa till kunskap och inte till privilegier och allmänt solande i makens akademiglans."

-Elsa Westerstad, debattredaktör på Svenska Dagbladet, skriver en klok krönika om Svenska Akademien i dag. Klicka på länken och läs hela texten!

8 kommentarer:

 1. Håller med om att krönikan i SVD är tänkvärd. Men media vill väl ha rubriker och uttalanden som folk reagerar på och vill läsa och som ger klickar. Är det inte det det handlar om snarare än att fråga en expert? Fast Brattström kan ju framstå som en sådan förstås.
  Kul citat.

  SvaraRadera
 2. Ja, det kändes verkligen märkligt att de tog in Witt-Brattström i studion. Och jag tyckte att hon var rätt märklig i sina uttalanden också.

  SvaraRadera
 3. Hela den här historien är ju märklig från början till slut! (om den nu har tagit slut? det verkar inte så säkert ...)

  SvaraRadera
 4. Många turer kring Akademien - som om det är det värsta som hänt och händer i världen ... spännande hur fokus kan hamna i pressen.
  Gillar citatet - här hemma pratar vi om "klatchigt grått" när vi är väldigt "oimponerade" över någon tråkig färg ;) säkert stulet citat från någon lurig människa!

  SvaraRadera
 5. Gillar helt klart citatet ! Ha en fortsatt fin helg !

  SvaraRadera
 6. Ebba Witt-Brattström är väl den enda som är nöjd just nu...
  Otroligt att den där kulturmannen lyckats knäcka hela akademien, sorgligt.

  SvaraRadera
 7. Men oh, Grives referat var ju helt underbara! Vilken nostalgikick jag fick nu! Akademin...ja vad säger man`? Jag har inte mer till övers för Ebba Witt än hennes exmake...bägge är lika goda kålsupare...

  SvaraRadera
 8. Alltså Bengt Grive är ju kult! Liksom Arne Hegerfors och Bo Hansson. Men då min allmänbildning är väldigt begränsad till idrott vet jag inte vem Ebba Witt-Brattström är.

  PS. Gick in för att klura ut vem den så kallade "kulturprofilen" är. Fick såklart fram ett namn som jag aldrig hört talas om. Det är ju det jag säger - min allmänbildning är begränsad till idrott, främst fotboll;-) DS.

  SvaraRadera